El Kaide Mali'de ordu ve Rus güçlerinin bulunduğu Timbuktu kentini kuşattı

El Kaide Mali'de ordu ve Rus güçlerinin bulunduğu Timbuktu kentini kuşattı

Malili yetkililer, ülkenin kuzey kesimindeki Timbuktu şehrinin cihat yanlısı gruplarca kuşatma altına alındığını duyurdu.

Malili yetkililer, cihat yanlısı grupların Timbuktu şehrini kuşattığını açıkladı.

Kimliğinin gizli kalması şartıyla AFP'ye demeç veren Malili bir milletvekili, cihat yanlısı grupların şehrin giriş ve çıkışındaki tüm yolları kapattığını söyledi.

Bölgede faaliyet gösteren El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM), Timbuktu'daki cunta ve Wagner güçlerini kuşatacağını açıklamıştı.

CNİM, bölgedeki sivillere cuntaya ve Rus Wagner güçlerine destek olmama yönünde çağrı yapmış, şehre yönelik kuşatmanın cunta ve Wagner'i hedef alacağını ifade etmişti.

Cihat yanlısı gruplar Timbuktu'ya çıkan yolları abluka altında tutarak silah ve askeri ekipmanların yanı sıra cunta ve Wagner güçlerine destek amaçlı malzemelerin de şehre ulaşmasına izin vermiyor.

Bölgenin konumu:

Timbuktu, Mali'de çatışmaların başladığı 2010'lu yılların başında ilk olarak Tuareg etnik grubuna mensup silahlı grupların eline geçmiş, daha sonra cihat yanlısı gruplar 2012 yılında şehri kontrol altına almıştı.

2013 yılının Mart ayında Mali'ye harekat düzenleyen Fransa, yerel güçlerle birlikte Timbuktu'nun kontrolünü geri almıştı.

Şehir ve çevresinde halihazırda cihat yanlısı gruplar, Tuareg milisler, Birleşmiş Milletler güçleri, cunta birlikleri ve Wagner unsurları faal durumda. Taraflar arasında çatışmalar sürüyor.

El Kaide'den 'Rusya'ya karşı savaş' çağrısı

Öte yandan CNİM, Mali halkını Rus güçlerine karşı savaşmaya çağıran bir açıklama yayınladı.

Açıklamada Mali cuntasının ve Wagner güçlerinin ülkede Müslüman halka yönelik ağır katliamlar gerçekleştirdiği ifade edilirken, katliamlarda öldürülen sivillerin "terörist" olarak lanse edildiği kaydedildi.

Grubun açıklamasında, "onurlu ve dinine bağlı her kişinin dini ve toprakları için cihat etmesi gerektiği" belirtildi.

Mali'de El Kaide öncülüğündeki cihat yanlısı gruplar 2010'lu yıllardan bu yana Fransa ve desteklediği Bamako yönetimine karşı savaşa devam ediyordu.

Fransa'nın 2020 yılı sonrasında bölgeden çekilmesinin ardından El Kaide, bölgeye konuşlanan Rus güçlerine karşı savaşı sürdürdü.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum