El Kaide Yemen’de BAE destekli güçlere yönelik saldırıların görüntülerini yayınladı

El Kaide Yemen’de BAE destekli güçlere yönelik saldırıların görüntülerini yayınladı

Yemen’deki El Kaide yapılanması (Arap Yarımadası El Kaide Oluşumu) kısa bir süre önce grubun ikinci ana propaganda kanalı “Ensar el Şeria” üzerinden ülkenin güneyindeki Ebyen ilinde yerel güçlere yönelik düzenlediği saldırıların görüntülerini yayınladı.

Yemen’deki El Kaide yapılanması (Arap Yarımadası El Kaide Oluşumu) kısa bir süre önce grubun ikinci ana propaganda kanalı “Ensar el Şeria” üzerinden ülkenin güneyindeki Ebyen ilinde yerel güçlere yönelik düzenlediği saldırıların görüntülerini yayınladı.

Yaklaşık 13 dakikalık videonun giriş ve gelişme kısımları yerel güçlere yönelik düzenlenen saldırılardan oluşuyor. Son kısmında ise Yemen’deki El Kaide yapılanmasının videolarında alışık bir durum haline gelen, ölen savaşçıların görüntülerinin yer aldığı kısa video giriş yapıyor.

Hızlı girişten hemen sonra El Kaide’nin Yemen’deki ideologlarından biri olarak gösterilen ve servis edilen videolarla internet ortamında oldukça tanınan bir yüz olan Haris bin Gazi el Nazari’nin ‘Cihad ve şehadetin fazileti’ konulu kısa ses kaydı giriyor.

Videonun giriş kısmında konuşan bir El Kaide savaşçısı, bölgede Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen yerel unsurların gerçekleştirdikleri saldırılarda İslami değerlere saygısızlık gösterdiğini ifade ediyor.

El Kaide mensubunun konuşması sırasında yanmış haldeki Kuran görüntüleri videoda ön plana çıkarılıyor:

Konuşmasına devam eden El Kaide mensubu, konusu geçen yerel güçlere yönelik düzenledikleri saldırıyı ve detaylarını anlatıyor. Yine bu kısımda, yerel güçlere ait olduğu belirtilen, tamamen tahrip olmuş araçlar gösteriliyor:

Tahrip edilen araçlarla birlikte ele geçirilen silah ve öldürülen yerel güçlere ait bilgiler de veren El Kaide mensubunun konuşmasının ardından bölgede düzenlenen saldırılara ilişkin kayıtlar giriyor.

Düzenlenen saldırılara göre oldukça kısa tutulan videonun orta kısımlarında Ebyen iline bağlı El Vadiğ ilçesinde yerel güvenlik güçlerine ait olduğu belirtilen bir merkezin gözetlenme anlarına dair görüntülere yer verilmiş:

Ardından ise merkeze yönelik mini bir gece taarruzu gerçekleştiriliyor. Ancak burada saldırıya ilişkin fazla detay verilmemiş. Sadece, fazla uzak sayılamayacak bir mesafeden ağır ve hafif birtakım silahlarla merkez ateş altına alınıyor.

Mini taarruza ait görüntüler birkaç dakika içinde sona eriyor. Merkeze giriş, ölü askeri personel veya ele geçirilen silah/mühimmata dair herhangi bir görüntü videoda mevcut değil.

Daha önce de belirttiğim gibi videonunu son kısmında öldürülen El Kaide savaşçılarına ait görüntüler paylaşılmış. El Kaide’nin Yemen’deki ana propaganda kanalı olan “Al-Malahem” tarafından servis edilen videoların son kısmında aynı şekilde kısa video kullanıldığı biliniyor.

Al-Malahem’in videolarında, öldürülen savaşçıların ne şekilde veya kiminle girilen çatışmalarda öldürüldüğüne dair bazı bilgileri görebilmek mümkün. Ancak incelemesini yaptığım videoda bu şekilde bir ayrıntı yer almıyor.

Videonun son kısmındaysa Irak El Kaide yapılanması eski lideri Ebu Musab ez Zerkavi’nin eski bir ses kaydı yer alıyor. (‘Garipleri müjdele’ konulu kayıt)

Yemen’deki El Kaide yapılanması belli aralıklarla ülkede yerel güçlere yönelik düzenlediği saldırıların görüntülerini yayınlıyor.

IŞİD-El Kaide çatışması

Özellikle son dönemde ülkedeki IŞİD yapılanmasına karşı saldırılar da düzenlemeye başlayan grup, IŞİD’in kendilerine birçok kez saldırı düzenlemesinin ardından böyle bir karar almış durumda.

Gelecek dönem içinde IŞİD’e yönelik saldırıların artması durumunda El Kaide’nin yerel güçleri hedef alındığı saldırılarda bariz azalma göze çarpacaktır.

Yemen’deki sınırlı sayıda IŞİD savaşçısı ile savaşma konusunda son döneme kadar direnen ve yayınladığı bildiri-açıklamalarla soğuk savaşın çatışma ortamına dönmemesi için uğraşan El Kaide’nin bu çabalarının şimdilik sonuçsuz kaldığını söylemek mümkün.

Her iki taraf da Yemen içinde birbirlerine karşı saldırılar düzenlemeye başladılar. Bu da en çok Suudi Arabistan ve BAE destekli koalisyonunun ve İran destekli Husilerin işine yarıyor.

Kaynak: Çatışma Bülteni

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.