'El Kaide'nin en önemli üçüncü ismi' Ebu Zübeyde serbest bırakılacak

'El Kaide'nin en önemli üçüncü ismi' Ebu Zübeyde serbest bırakılacak

20 yıla yakın bir süredir Guantanamo'da tutulan ve ABD'nin "El-Kaide'nin üçüncü ismi" olduğunu iddia ettiği Ebu Zübeyde'nin serbest bırakılmasına karar verildi.

ABD'nin daha önceki açıklamalarına göre Guantanamo'daki en önemli tutuklulardan olan Ebu Zübeyde'nin serbest bırakılacağı açıklandı.

2002'de tutuklanıp o tarihten bu yana Guantanamo'da tutulan Ebu Zübeyde'nin ABD tarafından "El-Kaide'ni en önemli üçüncü ismi" olduğu iddia edilmişti.

Gerçek ismi Zeynelabidin Muhammed olan Ebu Zubeyde'nin Guantanoma'da ağır işkencelerden geçirilmesi ve aleyhine hukuki bir delil bulunamadan tutulması ise tepki çekmişti.

Ebu Zübeyde de bu süre boyunca birçok defa serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

"Aleyhinde bir delil yok"

ABD'nin, Ebu Zübeyde'nin aleyhine hukuki bir delil olmadığını kabul ederek Ebu Zübeyde'yi serbest bırakmayı kabul ettiği bildiriliyor.

Ebu Zübeyde'nin ne zaman serbest bırakılacağı ise henüz belli değil.

Ebu Zübeyde kimdir?

Ebu Zübeyde takma adıyla tanınan Zeynelabidin Muhammed Hüseyin 1971'de Suudi Arabistan'da Filistinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Suudi Arabistan'da iş imkanları için bulunan ailesi Ebu Zübeyde henüz çocukken Batı Şeria'ya döndü.

Ebu Zübeyde burada 1987'de başlayan 1. İntifada'ya katıldı.

Hindistan'ın Maisur şehrinde bir müddet bilgisayar alanında yüksek öğrenim alan Ebu Zübeyde 1991'de Afganistan'a geçerek gönüllü olarak bu ülkedeki Sovyet karşıyı savaşa katıldı.

1992'de bir havan mermisinin yanında patlaması sonucunda ağır yaralandı.

Tedavisinin ardından Afganistan'da yabancı gönüllülerin eğitim gördüğü Halden kampında görev üslendi.

İddialara göre, 1996'da Afganistan'a gelmesinin ardından Usame bin Ladin ile birlikte çalıştı.

ABD 1999'da Ebu Zübeyde'yi "terörist" ilan etti ve takibe aldı. 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından Ebu Zübeyde Hindikuş Dağları'nı aşarak Pakistan'da saklanmaya başladı.

Fakat 28 Mart 2002'de CIA ve Pakistan İstihbaratı'nın (ISI) ortak operasyonuyla yakalandı.

Operasyon esnasında yaşanan çatışmada Ebu Zübeyde ağır yaralanmıştı. Kendisinden önemli bilgiler elde edilebileceğini düşünen ABD'li yetkililer, Ebu Zübeyde'yi tedavi ettirdi. 

CIA'e teslim edildikten sonra Polonya, Kuzey Afrika, Tayland gibi bölgelerde bulunan CIA'in gizli hapishanelerinde işkenceli sorgulara maruz kaldı.

Kendisine yapılan işkenceleri çizdi

Ebu Zübeyde, 2019 yılında, sorgu sırasında yaşadıklarını avukatlarına çizerek anlattı. Birçok işkenceye maruz kaldığını belirtti. Bir köpek kulübesine konulduğunu, saatlerce hareketsiz şekilde kaldığını, cinsel ve dini aşağılamalara maruz kaldığını, kendisine 83 kez 'waterboarding' işkencesi uygulandığını belirtti.

Ebu Zübeyde'ye sorguları esnasında insan beynine zarar verilecek düzeyde saatlerce bir şeyler dinletildi. Sürekli dayak yedi, günlerce uyuması engellendi ve uykusuz şekildeyken sorguya çekildi. 

Ebu Zübeyde'nin hamam böceğinden korktuğunu fark eden CIA ajanları, Ebu Zübeyde'yi saatlerce içine hapsettikleri küçük kutuları hamam böcekleri ile doldurdular.

Ebu Zübeyde'nin ağır işkenceler karşısında kendisinden bilgi istenmesine mukabil ABD'lilere yanlış bilgiler verdiği, böylece hem üzerindeki işkenceleri hafifletip hem de ABD'lileri manipüle ettiği de ifade edilmektedir.

Ebu Zübeyde işkenceli sorguları sırasında sol gözünü kaybetmiş olup sorgusuna ait video kayıtları CIA tarafından imha edilmiştir.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum