El Kaide'nin Togo ordusuna saldırısında 12 asker öldü

El Kaide'nin Togo ordusuna saldırısında 12 asker öldü

Togo'nun kuzeyindeki Savanes bölgesinde Togo ordusuna ait askeri konvoya düzenlenen pusuda 12 askerin öldürüldüğü bildirildi.

Togo'nun kuzeyinde ordu güçlerini hedef alan silahlı saldırıda 12 asker öldü.

Yerel kaynakların aktardığına göre, Togo ordusuna ait bir askeri konvoy, 17 Temmuz günü Burkina Faso sınırındaki Savanes bölgesine bağlı Kpendjal ilinde bulunan Sankortchagou köyünde ağır silahlı şahıslarca saldırıya uğradı.

Saldırının El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) tarafından düzenlendiği ifade edildi.

El Kaide tarafından gerçekleştirdiği saldırıda 12 Togo askeri ölürken ordu güçleri arasında yaralanan personellerin de olduğu açıklandı.

Burkina Faso'nun güney sınırından Togo ve Benin'e yayılan cihat yanlısı gruplar özellikle Togo'nun kuzeyinde aktif durumda.

Buna karşılık Togo yönetimi, Burkina Faso sınırındaki kuzey kesiminde cihat yanlısı gruplara karşı olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. OHAL kararı ile Savanes bölgesinde cihat yanlısı gruplara karşı askeri operasyonların daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Togo Cumhurbaşkanından açıklamalar

Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Aralık 2022'de cihat yanlısı gruplara karşı etkili olamadığı gerekçesiyle Savunma Bakanı Marguerite Gnakadé ve Togo Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Dadja Manganawè'yi görevinden almıştı.

Gnassingbe Nisan 2023 tarihinde, cihat yanlısı gruplara karşı savaşta Togo savunma ve güvenlik güçlerinin 40 kadar askeri personelini yitirdiğini duyurmuş ve "Ağır bir bedel ödedik." demişti.

Öte yandan Gnassingbe, "radikalleşmeyi önleme" hedefi güden bir komite kurulduğunu ve söz konusu komite faaliyetlerinin bilhassa Togolu gençlere yönelik olacağını vurguladı.

ABD'den Togo'ya askeri yardım

Son dönemde Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı grupların kıtadaki denize kıyı ülkelere yayılma ihtimali, ABD'yi bu konuda önlem almaya itti.

Mali ve Burkina Faso'da etki alanını artıran cihat yanlısı grupların, Batı Afrika'da limanlar aracılığıyla dünyaya bağlanan kıyı ülkelere yayılma ihtimali ABD'yi harekete geçirdi.

ABD, Batı Afrika'daki ülkelerde varlığını artıran cihat yanlısı gruplara karşı güvenlik konusunda istikrar sağlaması için bu kıtadaki bazı ülkeler için 100 milyon dolar yardım paketi açıklamıştı. ABD'nin 100 milyon dolar sağlayacağı ülkeler arasında Togo da yer alıyor.

ABD'nin Batı Afrika endişesi

ABD, Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı grupların Gine Körfezi'ne kıyısı bulunan Gana'ya genişlemesinden endişe duyuyor.

Wall Street Journal'ın konuya ilişkin haberinde, Burkina Faso'daki varlığını önemli derecede artıran El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM), ülkenin güney sınırında oldukça aktif olduğu belirtilmiş ve bu durumun cihat yanlısı grubun Gana'nın kuzeyine yayılmasına yol açabileceğine değinilmişti.

Habere göre, Amerikalı ve Ganalı yetkililer, bölgeye birkaç kilometre uzaklıkta Burkina Faso'daki sınır köylerinde varlık gösteren CNİM mensuplarının, etnik grupların çatışması üzerinden Gana kuzeyinde etkinlik alanı kurabileceğinden endişeleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.