Erdoğan ile Macron arasında 5 ay sonra ilk görüşme

Erdoğan ile Macron arasında 5 ay sonra ilk görüşme

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam video konferans yoluyla görüştü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam video konferans yoluyla görüşerek beş ay aradan sonra ikili ilişkileri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iki liderin görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Buna göre; Erdoğan görüşmede, uzun bir aranın ardından yeniden görüştüğü Macron'un şahsında Fransız halkını selamladığını ifade etti.

Erdoğan, bu sene Ankara Anlaşması'nın 100'üncü yılı olduğuna değinerek, iki ülke ilişkilerinde liderler arasında tesis edilen diyalogun her zaman büyük rolü olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkan görüşmede, "İki güçlü NATO müttefiki olarak Avrupa'dan Kafkaslara, Orta Doğu'ya ve Afrika'ya uzanan geniş coğrafyada güvenlik, istikrar ve barış çabalarına önemli katkılar sağlayabiliriz. Ülkelerimizi, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden terör örgütleriyle mücadelede de ortaklaşa atabileceğimiz adımlar var. Tüm bu hususlarda Türkiye ve Fransa'nın dayanışma içinde hareket etmesini arzu ediyoruz." dedi.

Diplomatik gerginliğin ardından ilk görüşme

Fransa ve Türkiye liderleri, eylül ayından bu yana Paris-Ankara hattında artan diplomatik gerginliğin ardından ilk kez görüşmüş oldu.

ABD'de Başkan Joe Biden'ın göreve gelmesi ile paralel şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile 'yeni bir sayfa' açmak istediklerini dile getirdi.

Ayrıca, Akdeniz'deki kaynakların kullanımı adına müzakerelere devam etmek için Atina'ya zeytin dalı uzattı.

Şubat ayı başında Macron, yaptığı bir açıklama ile "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Batı'ya yönelik tavrını yumuşatmasından 'oldukça memnun' olduğunu" dile getirdi.

Ayrıca Fransa lideri Macron, "Şimdi Libya'da Türk askerlerinin çekilmesiyle, Dağlık Karabağ'da, Suriye'de ve Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesiyle iyi sonuçlar alacağımızı umuyorum" diye konuşmuştu.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.