Erdoğan: İnsanlık ekonomik sorunlar ve çatışmalarla devam eden buhranlı bir dönemden geçiyor

Erdoğan: İnsanlık ekonomik sorunlar ve çatışmalarla devam eden buhranlı bir dönemden geçiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"İnsanlık son birkaç yıldır salgınla başlayan ekonomik sorunlarla ve sıcak çatışmalarla devam eden buhranlı bir dönemden geçiyor.

Küresel sistem son 70 yılın en büyük sarsıntılarından birini yaşıyor. Soğuk savaşın bitmesi ile yeşeren umutlar son dönemde yerini tekrar endişeye bırakmaya başladı.

İçinde bulunduğumuz yüzyıl, refah adalet asrı olmaktan ziyade çatışmalar çağına dönüşüyor. Önümüzdeki dönemde ise dünyada köklü siyasi değişimlerin yaşanması kaçınılmazdır.

Öte yandan şu anda 70 milyon tonun üzerinde tahıl bizim ülkemiz üzerinden servis ediliyor. Türkiye yüzyılı ifademiz İnşallah hemen her alanda vücut bulup gerçeğe dönüşecektir.

Her kriz risklerle birlikte fırsatları da beraberinde getirir. Türkiye reformlarla bugünlerle hazırlık yapmıştır. Politikalarımızı belirlerken ülkemize yapılan dayatmalara değil, insanımızın neyi talep ettiğine baktık.

Zengin daha da zenginleşirken tüm dünyada yoksulluk yaygınlaşma farklı toplum kesimleri arasındaki uçurum giderek büyümektedir. Dünya nüfusunun yüzde 1’ine tekabül etmeyen bir kesim parasına para katarken Afrika’dan Asya’ya milyarlarca insan temel gıda maddelerine dahi ulaşmakta zorluk çekmektedir. Ekonomik krizle birlikte bu vahim tablonun fakir ülkeler aleyhine daha da kötüleştiğine şahit oluyoruz.

Elbette son 50-60 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon rakamları Batılı ülkelerde yaşlar dahil herkesi zorluyor. Kışla beraber bu ülkelerde enerji ve gıda güvenliği konusundaki endişeler giderek tırmanıyor. Prag zirvesinde liderlerden bunu dinledim. Hepsi bu kışı nasıl geçireceğiz hep bunları anlatıyorlardı, bizim böyle bir sorunumuz yok dedim. Liderler sadece anı düşünüyorlardı. Bir diğer tarafta Rusya Ukrayna arasındaki gelişmeleri maalesef akli selim değerlendirmiyorlardı.

Az gelişmişin gelişmişe mazlumun zalime hizmet ettiği altta kalanın adeta canının çıktığı mevcut yapının devam etmesi mümkün değildir.

Gençlerimizin yükseköğretime ulaşması için de devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik. Geçenlerde uluslararası finansçılarla da bir toplantı yapıldı. Orada Türkiye'nin alt yapısını tamamladığını söylediler. İnşallah Karadeniz'den doğalgazı da çıkardığımız anda bunun tadına doyum olmaz. Bizim 2 tane sismik araştırma gemimiz, 5 tane sondaj gemimiz var. 12 bin metreye kadar kadar sondaj yapabiliyorlar.

Geçmişte kılık kıyafet yasaklarından, ideolojik baskılara kadar pek çok sorun vardı. Bunları yaşadık. Diyorlar ki hak ve özgürlük. Uygulamayı gösterin bize. İkna odaları vardı.

Ama şimdi bunlardan artık sıyrıldık. Şimdi özgürlük var, hürriyet var. Eğitimde öğretimde bunu yakaladık. Ayrıca harçları da biz kaldırdık.

Başörtüsü konusunu da çözüme kavuşturduk. Bunu anayasal güvence altına alma teklifimizi Meclis'e getireceğiz, hadi bakalım. Adalet Bakanımız Kabine toplantısında sunacak. Samimiyseniz görelim."

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.