Erdoğan'dan AB ülkelerinin liderlerine mektup: Doğu Akdeniz politikamızın iki ana hedefi var

Erdoğan'dan AB ülkelerinin liderlerine mektup: Doğu Akdeniz politikamızın iki ana hedefi var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz'de devam eden gerginliğin nedeninin Yunanistan ve Güney Kıbrıs olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerine gönderdiği mektupta Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasını anlattı.

"Son dönemde, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler nedeniyle ilişkilerimiz yeni bir sınamayla karşı karşıyadır. Bu mektupla sizlere, Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusuna yaklaşımını ve sorunların çözümüne yönelik önerilerini aktarmak istiyorum. Doğu Akdeniz politikamızın iki ana hedefi vardır. Birincisi, Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun olarak, hakça ve adil biçimde sınırlandırılması ve kıta sahanlığımızdaki egemen hak ve yetkilerimizin korunmasıdır. İkinci hedefimiz ise Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Adası'nın eşit ortağı olarak, Ada'nın hidrokarbon kaynakları üzerindeki eşit hak ve çıkarlarının garanti altına alınmasıdır."

Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, bu kaynakların Kıbrıs sorununun çözümünde de rol oynayabileceğini ifade etti.

Erdoğan mektubunda bölgedeki gerilimin sorumlusunun ise Yunanistan ve Kıbrıs hükümeti olduğunu söyledi:

"Yunan/Rum ikilisi bunlarla da yetinmeyerek, Türkiye ve Kıbrıs Türklerine karşı Doğu Akdeniz Gaz Forumu adı altında bir mekanizma teşkil etmiş, ayrıca bölge ülkeleriyle Türkiye karşıtı üçlü ve dörtlü işbirliği mekanizmaları kurmuştur. Türkiye ise Doğu Akdeniz'de hem kendi hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak için diplomasiye ağırlık vermiş, ancak diyalog ve iş birliği çağrılarımız sonuç vermeyince, sahadaki adımlarını 7 yıl bekledikten sonra 2018 yılında atmaya başlamıştır."

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.