Erdoğan'dan Finlandiya ve İsveç'e uyarı

Erdoğan'dan Finlandiya ve İsveç'e uyarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın mutabakat muhtırasında verdiği sözleri tutmaması halinde, bu iki ülkenin NATO üyeliklerini TBMM'de onaylamayabileceğini uyarısını yaptı.

Erdoğan NATO Zirvesi'nin sonunda düzenlediği basın toplantısında uluslararası medyanın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine veto kartının kaldırılmasını "Türkiye'nin hassasiyetlerinin anlaşıldığının bir işareti olarak" özetledi.

Ancak sözlerinin devamında bu iki ülkenin üyeliklerinin TBMM'de onaylanacağını hatırlattı ve "Bu teröristleri bize vereceğinize söz veriyorsunuz, yasaları değiştirme sözü veriyorsunuz, bunlar yerine gelmezse, kusura bakmayın." diyerek iade sürecinin belirleyici olacağı uyarısını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aynı basın toplantısında İsveç'in "73 teröristin iadesi için söz verdiğine" ilişkin ifadeleri ise bu ülkenin adalet bakanına soruldu.

AFP haber ajansına konuşan Bakan Morgan Johansson, "İsveç'te İsveç kanunları bağımsız mahkemelerce uygulanır" dedi.

Johansson, İsveç vatandaşı olan kişilerin suçlu iadesi kapsamında olmayacağını vurguladı ve "İsveç vatandaşı olmayanlar başkan ülkelerin talebiyle iade edilebilir ama bu ülkelerdeki yasalar İsveç kanunu ve Avrupa Konvansiyonu ile uyumlu olmalıdır" şeklinde konuştu.

İsveç'te yayımlanan Aftonbladet gazetesinde yer alan habere göre, İsveç Yeşiller Partisi, Türkiye ile varılan anlaşmanın ayrıntılarının açıklanmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında, İsveç'in daha önce "60 terörist iadesi sözünü verdiğini", son müzakereler sırasında bu sayının 73'e çıktığını belirtmiş ve muhtıra için "Zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir" ifadelerini kullanmıştı.

"Siyasette 24 saatte çok şey değişir"

Basın toplantısında, Ukrayna ve Rusya temsilcilerinin İstanbul'da toplanmasını hatırlatarak, "Ben istiyorum ki bundan sonraki süreçte de bunu hızlandırarak devam ettirelim. Hele hele tahıl krizinin olduğu bir dünyada biz bunları çıkarabilirsek inanıyorum ki tahılın ulaşmadığı yerlerde bunun sıkıntısını çekenler rahatlayabilirler" dedi.

Suriye operasyonu ile ilgili soruya ise, "Uluslararası camianın anlamayacağı bir operasyonu yapmayız. Uluslararası camianın anlayacağı dilden, onların anlayacağı operasyonları yaparız. Türkiye bu konuda ciddi tecrübelere sahiptir, hiç endişe etmeyin" yanıtını verdi.

Erdoğan, Joe Biden ile gerilen ve son olarak NATO toplantısında tekrar düzelen ilişkileriyle ilgili ise, "Siyasette dün dündür bugün bugündür" dedi, "Siyasette 24 saatte çok şey değişir" şeklinde devam etti.

"Burada bir çelişki var: Demokratlar, Cumhuriyetçiler. Her iki taraftan da belli bir desteği almak gerekiyor. Sayın Biden kendinden emin, ben buna inanıyorum. Temennim odur ki dostluğumuza dayanışmamıza yakın bir neticeyi çıkaralım."

"Yunanistan germedikten sonra biz germeye meraklı değiliz"

Erdoğan Yunanistan'la gerilen ilişkilere dair ise, "Yunanistan germedikten sonra biz germeye meraklı değiliz. 147 kez hava sahamızı ihlâl eden Yunanistan bunun hesabını vermek durumundadır" dedi.

"147 kez hava sahamızı ihlâl edeceksin, Türk Hava Kuvvetleri gerekli cevabı verdiğinde de rahatsız olacaksın. Böyle bir şey yok. Lozan ve Paris antlaşmalarını okusunlar, buna göre de adımlarını atsınlar" sözlerini ekledi.

Kaynak: BBC Türkçe

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.