Ermenistan'da darbeye 'Rus füzesi' krizi mi yol açtı?

Ermenistan'da darbeye 'Rus füzesi' krizi mi yol açtı?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun kendisini istifaya çağırmasını darbe girişimi olarak nitelendirdi. Peki bu olaya 'Rus füzesi' krizi mi yol açtı?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun kendisini istifaya çağırmasını darbe girişimi olarak nitelendirdi. Peki bu olaya 'Rus füzesi' krizi mi yol açtı?

Rusya'dan Ermenistan'daki son gelişmelerle ilgili illk açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan geldi.

Gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirten Peskov taraflara sükunet çağrısı yaptı.

'İstifa bildirisi öncesi İskender füzesi krizi yaşandı'

Ordunun istifa bildirisini yayımlamasından önce Paşinyan'la Genelkurmay arasında 'İskender füzesi" krizi yaşanmıştı.

Paşinyan dün 1in.am haber portalına verdiği mülakatta, eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Dağlık Karabağ savaşında Rus İskender füzelerinin neden kullanılmadığıyla ilgili eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Sorduğu sorunun cevabını bilmeli ve cevabını bildiği soruları sormalı. İskender füzelerinin neden patlamadığını ya da yüzde 10'unun patladığını söyleyebilir mi?" demişti.

Paşinyan, röportajda bu silahların 80'lerin teknolojisi olduğunu söyledi.

Gazeteye göre bunun üzerine Rusya Parlamentosu'nun alta kanadı Duma'nun Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Aleksander Şerin, Paşinyan'ın Rus silahlarını eleştirerek suçsuz çıkmaya çalıştığını öne sürdü.

Rus İzvestiya gazetesinde yer alan bir habere göre de Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, daha önce bu gazeteye verdiği bir mülakatta füzelerin kullanılması için Paşinyan'dan birkaç kez izin istediklerini ancak Başbakan'ın uluslararası toplumun tepkisinden çekinerek buna izin vermediğini söyledi.

İstifa baskısı altındaydı

Nikol Paşinyan, geçen yıl Ermenistan'ın yenilgisiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ savaşından sonra istifa baskısı altındaydı.

Paşinyan'ın istifası talebiyle ülkede bir haftadır protesto gösterileri düzenleniyor.

Salı günü Erivan'da binlerce kişinin katıldığı bir gösteride protestocular Paşinyan için "Hain" sloganları atmıştı.

Paşinyan'ın Kasım ayında altı hafta süren savaşın sonunda yenilgiyi kabul etmesinden sonra öfkeli kalabalıklar Meclis'i basmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.