Eş Şebab'ın Mogadişu'daki otel baskınının detayları ortaya çıktı

Eş Şebab'ın Mogadişu'daki otel baskınının detayları ortaya çıktı

Mogadişu'da geçtiğimiz gün düzenlenen otel saldırısına dair ilginç detaylar gün yüzüne çıktı.

Eş Şebab, Somali'nin başkenti Mogadişu'da üst düzey hükümet yetkililerinin kaldığı Hayat Otel'e 19 Ağustos tarihinde baskın düzenledi.

Yaklaşık 30 saat boyunca otel içerisindeki Eş Şebab mensuplarıyla devam eden çatışmalarda hükümet güçleri ve üst düzey yetkililerden onlarcasının öldüğü ifade edildi.

Somalili yerel kaynaklar, Mogadişu'da Eş Şebab'ın yaklaşık 30 saat süren saldırısına ilişkin detaylar paylaştı.

"Askeri üniforma" detayı

Buna göre, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın istihbarat birimleri, daha önceden müşteri kılığında otele girip çeşitli noktalara silah, patlayıcı ve askeri üniforma yerleştirdi.

Saldırı sırasında otele giren Eş Şebab mensupları, bu sayede yaklaşık 30 saat boyunca cephaneleri bitmeden saldırılarına devam edebildi.

Saldırıdan önce otele giren Eş Şebab hücrelerinin de çatışmalara dahil olduğu kaydedildi.

Eş Şebab mensupları, saldırı öncesinde otele sakladıkları çeşitli askeri üniformaları giyerek, Mogadişu yönetimi güçlerinde kafa karışıklığına yol açtı. Çeşitli özel askeri birimlerin üniformaları giyilerek, bu birimlerin kendi içlerinde de birbirlerine ateş açmalarına sebebiyet verildi ve karmaşaya sebebiyet verildi.

"Otelden ayrıldılar"

Bu süreçte ABD tarafından eğitilen Alpha birimi ile Türkiye tarafından eğitilen Haramcad birimi arasında gergin anlar yaşandı. Eş Şebab'ın otel merdivenlerini patlayıcılarla tahrip etmesi sebebiyle Mogadişu yönetimi güçleri kayıplar verdi ve üst katlara ilerleyemedi.

Bölge kaynakları, hükümet üniformalarını giyen Eş Şebab üyelerinin 30 saatin ardından gece karanlığından faydalanarak oteli terk ettiğini belirtti. Saldırıda yer alan Eş Şebab üyelerinin cesetlerine dair fotoğrafların paylaşılmaması ve çatışma sırasında birçok hükümet görevlisinin "dost ateşiyle" yaralandığının belirtilmesi de bu açıklamaların gerçek olduğunun kanıtı olarak yorumlanıyor.

Söz konusu saldırı şimdiye kadar grubun Somali'de gerçekleştirdiği en kompleks saldırılardan biri olarak kayda geçti.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum