Esed rejimi: Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyiz

Esed rejimi: Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyiz

Esed rejimi Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyiz ancak Türkiye, İdlib'in Suriye'nin toprağı olduğunu anlamalı." dedi

Temaslarda bulunmak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret eden Esed rejimi Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Russia Today kanalına verdiği mülakatta, "Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyiz ancak Türkiye, İdlib'in Suriye'nin toprağı olduğunu anlamalı." dedi

"Önceliğimiz İdlib'i almak"

Euronews'in aktardığına göre, İdlib'de güç kullanılması gerekirse kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyleyen Muallim, uluslararası kamuoyuna da çağrıda bulundu ve şöyle konuştu:

"Öncelikli olarak uluslararası toplum İdlib vilayetinin Suriye'nin bir parçası olduğunu ve Suriye devletinin de kendi topraklarını geri alma hakkına sahip olduğunu kabul etmeli. Kimse bunu engelleyemez, buna hakları yok. 

İkinci olarak Başkan Beşşar Esad'ın da dediği gibi, şu anda önceliğimiz İdlib'in ya müzakereler yoluyla, ya da ordunun da yardımıyla özgürleştirilmesi. Tercihimiz müzakere yoluyla özgürleştirilmesinden yana.

Üçüncüsü, İdlib'deki en güçlü yapı olan Nusra Cephesi'nin BM Güvenlik Konseyince terör örgütleri listesine alınmış olması. Dolayısıyla Suriye, müttefikleriyle birlikte artık İdlib'in ya uzlaşı ya da silah zoruyla alınması gerektiğine inanıyor. Sivilleri, askeri faaliyetlerin tehlikesinden korumak için Ebu Zuhur Havaalanı bölgesinden bir insani koridor açtık. Bu koridor bir haftadır açık, kentten gelen yüzlerce aileyi ordunun kontrol altında tuttuğu farklı yerlerde ağırladık. Eğer Nusra'ya karşı güç kullanmamız icap ederse güç kullanacağız. Sorunun çözümünü isteyenler de durdukları yeri açıklamalı ve daha fazla sorumluluk almalılar."

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr'in Ağustos ayında Moskova'da Sergei Lavrov ile görüşmesine de değinen Muallim, "Lavrov ile Cübeyr'in görüşmesinde duyduğum ilk şey; Suudi Arabistan'ın konumunu belirlemek için kullandığı dildi. Bu geç kalınmış durumu memnuniyetle karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

"Türkiye, İdlib'in Suriye'nin parçası olduğunu anlamalı"

Mülakat sırasında Türkiye'ye mesaj veren Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Rusya ile Türkiye arasındaki görüşmeler devam ediyor. Tahran'da, 7 Eylül'de Rus, Türk ve İranlıların katılacağı bir zirve olacak. Sonucu bekleyip görelim. Şüphe yok ki Rusya ile Türkiye arasında bulunacak ortak zemin hayati önem taşıyor. Türkiye ile karşılaşmak istemeyiz. Ancak Türkiye, İdlib'in ve diğer kentlerin Suriye'nin egemenliği altında, Suriye topraklarının bir parçası olduğunu anlamalı." diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.