Eski Hizbullah Genel Sekreteri Tufeyli'den Macron'a: Lübnan'ın yeni işgalcisi

Eski Hizbullah Genel Sekreteri Tufeyli'den Macron'a: Lübnan'ın yeni işgalcisi

Hizbullah'ın eski genel sekreteri ve Lübnan Hizbullahı'nın kurucularından Subhi Tufeyli, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u "yeni işgalci" olarak nitelendirdi.

Şii Lübnan Hizbullah Hareketi'nin ilk Genel Sekreteri Subhi et-Tufeyli Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yüklendi.

Tufeyli, Lübnan'ın doğusundaki Brital'de bir camide verdiği hutbede, "Lübnan'daki tüm siyasi sınıf eğildi ve Macron'a teslim oldu."dedi.

"Bunu ülkede sosyal, ekonomik ve güvenlik açısından bir felaket olduğu için yaptıysanız eğer bu felaketin sebebi zaten sizsiniz. (General Henry) Gouraud (1920'lerde Suriye ve Lübnan'daki Fransız işgalinin Yüksek Komiseri), ülkeyi işgal zihniyetiyle gelmişti ve Macron bugün aynı zihniyette yeni bir işgalci.'' şeklinde konuşan Tufeyli şu ifadeleri kullandı:

"Kimse Macron'un şefkatli olduğunu düşünmemeli. Fransa'nın Hristiyanlara şefkatli bir ülke olduğunu düşünen kimse olayları kavramaktan uzak biri olduğu gibi, İran'ın Şiilere karşı sevgi dolu bir ülke olduğunu düşünen de aynıdır." ifadelerini kullandı.

Tufeyli, Beyrut'taki korkunç patlamanın ardından istifa eden Hassan Diyab'ın yerine Mustafa Edib'in hükümeti kurmakla görevlendirilmesini ise Lübnanlı siyasi partilerin hiç rolü olmayan bir gelişme olarak yorumladı.

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Patlamada 191 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve birkaç kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı.

Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün kurucularından ve ilk genel sekreteri olan Şii din adamı Subhi Tufeyli, 1988'de İsrail ve ABD'nin düzenlediğinden şüphelenilen bir suikast girişiminden kurtuldu.

Tufeyli, 1992 yılında Hizbullah'ın genel seçimlerde yer almasıyla ilgili bir tartışma sonucu örgütle yollarını ayırma kararı almıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.