Eski Sovyet lider Gorbaçov: ABD bizden ders almalı ve Afganistan'dan çekilmeli

Eski Sovyet lider Gorbaçov: ABD bizden ders almalı ve Afganistan'dan çekilmeli

Sovyetler Birliği'nin eski lideri Mikhail Gorbaçov, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Sovyetler Birliği'nin eski lideri Mikhail Gorbaçov, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi gerektiğini söyledi.

CNN'e verdiği röportajda ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreci ile ilgili soruları da yanıtlayan Gorbaçov, dikkat çeken ifadeler kullandı.

"ABD'nin, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesinden çıkarabileceği dersler nelerdir?" sorusuna yanıt veren eski Sovyet lider, "Çekilmeleri gerek, çıkarmaları gereken temel ders bu." şeklinde konuştu.

Afganistan'daki savaşı ABD'nin askeri müdahalesiyle "yanan ve çevreye ateşler yayan bir kibrite" benzeten Gorbaçov, zamanla savaşın yayıldığını ve dünyadaki tüm milletler için tehlikeli bir hal aldığını ifade etti.

Sovyetler Birliği'nin ülkeden çekildiği dönemde Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olan Gorbaçov, ülkeden çekilme kararının arkasındaki en önemli isimdi.

Sovyetler işgali

Sovyetler Birliği'nin 1979 yılının Aralık ayında başlattığı Afganistan işgali, zamanla Sovyetler Birliği için bir bataklığa dönüştü. Sovyet ekonomisini çöküşün eşiğine getiren ve ülkenin toplumunun enerjisini tüketen savaş yaklaşık 10 yıl sürdü. Sovyetler Birliği 1988 yılında ülkeden çekilme kararı aldı ve ülkeyi 1989 yılında, 15 Şubat tarihinde tamamen terk etti. Savaş boyunca Sovyetler Birliği en az 14 bin, Sovyetler Birliği destekli Kabil hükümeti ise 18 bin kayıp verdi.

Afganistan macerası Sovyetler Birliği'nin çöküşüne giden yolu açarken, Afganistan için savaşın sonuçları ise oldukça kapsamlı oldu. Yerel anlamda ülke halen içinden çıkamadığı bir girdaba sürüklenirken, küresel olarak ise Afganistan, küresel çatışmanın "cihat yanlısı" kutbunun merkezi oldu. Sovyetler Birliği ile savaş amacıyla bölgeye gelen Arap yabancı savaşçılar, modern küresel çatışma çağının başlangıcı olacaktı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.