Etiyopya'da darbe girişimi

Etiyopya'da darbe girişimi

Etiyopya'nın özerk Amhara eyaletinde darbe girişimi yaşandığı ve bastırıldığı bildirildi.

Etiyopya'nın özerk Amhara eyaletinde bir darbe girişimi meydana geldi. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed kalkışmanın bastırıldığını ve Genelkurmay Başkanı Seare Mekonnen'in vurulduğunu açıkladı.

Başbakan Ahmed, bir grup paralı askerin Amhara'da Mekonnen'e saldırdığını bildirdi ancak genelkurmay başkanının durumu hakkında bir bilgi vermedi. Başbakan ayrıca bazı "yetkililerin" bir toplantı sırasında meslektaşları tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Abiy Ahmed'in sözcüsü Negussu Tilahun, erken saatlerde darbenin özerk Amhara hükümetinin başındaki Ambachew Mekonnen'i hedef aldığını ifade etmişti.

Darbe girişiminin arkasında henüz kesin olarak kimin olduğu bilinmiyor ancak Amhara'daki hükümet partisi kalkışmadan Abiy başbakan olunca hapisten çıkarılan eski emniyet müdürünü sorumlu tuttu. Abiy Ahmed başbakan seçildikten sonra Etiyopya'daki birçok siyasi tutuklunun serbest bırakılmasına karar vermişti.

ABD Başkonsolosluğu, Amhara'nın en büyük şehri Bahir Dar'ın yanı sıra Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'da da silah sesleri duyulduğunu aktardı. Bölgedeki üniversitede ders veren bir kişi, Reuters'a yaptığı açıklamada Bahir Dar'daki çatışmaların 4 saat boyunca sürdüğünü aktardı. 

Ülke genelinde internet kesildiği için iletişimde zorlanıldı. Ölü ve yaralı sayısıyla ilgili henüz kesin bir açıklama yapılmadı.

Darbe girişimi sırasında Amhara başbakanı Ambachew Mekonnen ve danışmanı Ezez Wasie de yaşamını yitirdi.

Ajanslar Etiyopya Genelkurmay Başkanı'nın da olaylar sırasında şahsi korumasının silahından çıkan kurşunla öldüğünü aktardı.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.