Facebook devlet kontrolünde olan medya kuruluşlarını belirtecek

Facebook devlet kontrolünde olan medya kuruluşlarını belirtecek

Sosyal medya şirketi Facebook devlet kontrolündeki medya kuruluşlarının yayımladığı içerik ve reklamları etiketlemeye başlayacağını açıkladı.

Facebook’tan Perşembe günü yapılan açıklamada, devlet kontrolünde bulunan Russia Today ve Çin haber ajansı Xinhua gibi medya kuruluşlarına ait sayfalarda bu kuruluşların devlet denetiminde olduğuna ilişkin bir uyarının olacağı belirtildi.

Uygulamanın gelecek hafta ABD’de başlayacağı daha sonra da diğer ülkelerde hayata geçirileceği kaydedildi. Facebook yetkilileri, kullanıcıların bir içeriği okurken bu içeriğin hangi kaynaktan geldiğini bilmelerini sağlamak üzere böyle bir uygulamayı başlatma kararı aldıklarını belirtti.

Facebook’un güvenlik politikasından sorumlu yöneticisi Nathaniel Gleicher “Bizim endişemiz devlet medyasının, medya kuruluşunun gündem belirleme gücüyle devletin stratejik desteğini birleştirmesi. Bir protestoya ilişkin bir haber okuyorsanız, bu haberi kimin yazdığını ve ne gibi bir amacı olduğunu bilmek çok önemli” sözleriyle yeni uygulamayı anlattı.

“Devlet kontrolündeki medya kuruluşları" listesi hangi kriterlere göre belirlendi?

Facebook, hangi medya kuruluşlarının devlet kontrolünde kuruluşlar kategorisinde değerlendirileceğini belirlerken 65 uzmana danıştı, kriterler de bu istişare sonucunda belirlendi.

Şirketin güvenlik politikasından sorumlu olan Gleicher, “Hükümetlerin medyayı kontrol etmek amacıyla finansman sağlama mekanizmasını kullanmayı sürdürdüğünü ancak bunun da tek başına yeterli olmadığını biliyoruz. Bu nedenle devlet kontrolündeki medya tanımımız, söz konusu kuruluştaki mali denetimin ya da mülkiyet değerlendirmesinin ötesine geçiyor ve bir hükümetin editöryel kontrol gücüne sahip olup olmadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasını da içeriyor” ifadeleriyle anlattı.

Bir medya kuruluşunun “devlet kontrolünde” olup olmadığı belirlenirken göz önünde şu kriterler bulunduruldu:

  • Medya kuruluşunun finansman ve gelir kaynakları
  • Varlık nedeni ve yetkileri
  • İçerik kaynaklarına ilişkin şeffaflık, bağımsızlık ve kaynakların çeşitliliği gibi yayın ilkeleri
  • Yönetim yapısı
  • İç denetim mekanizmaları ve bağımsızlığın üçüncü taraflarca teyit edilip edilmemesi

Şirketin yeni politikasına göre, Çin’in CCTV televizyonu ve Xinhua haber ajansı, Russia Today ve Sputnik “devlet kontrolündeki medya kuruluşları” etiketiyle Facebook’ta yer alacak.

Ancak Facebook yetkilileri listenin değişebileceğini ve etiketlenen kuruluşların da itiraz hakkının bulunduğunu belirtiyor.

Facebook, son dönemde siyasetçilerin paylaştığı içeriklerin teyit gerektirip gerektirmediği konusunda yaşanan tartışmada Twitter’dan farklı bir yaklaşım benimsemesiyle dikkat çekmişti.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.