Filipinler ordusu Morolu Müslümanların evlerini bastı, 7 kişiyi infaz etti

Filipinler ordusu Morolu Müslümanların evlerini bastı, 7 kişiyi infaz etti

Filipinler ordusu Maguindanao del Sur Eyaletinde düzenlediği baskınlarda Morolu Müslüman grupların evlerini hedef aldı.

(Fotoğraf: Filipinler hükümeti)

Filipinler güvenlik güçleri, Moro İslami Kurtuluş Cephesi mensubu olduğu belirtilen 7 kişiyi düzenlediği baskınlarda katletti.

Morolu kaynaklarca yapılan açıklamaya göre gruba bağlı 7 savaşçı, evlerine ve çeşitli merkezlere düzenlenen baskınlarda silahsız haldeyken yakalanarak elleri bağlandı ve infaz edildi. Olay Moro'da infiale yol açtı.

Filipinler ordusu tarafından yapılan açıklamada, 18 Haziran'da Maguindanao del Sur Eyaletinin Datu Baglas bölgesinde gerçekleştirilen operasyonda öldürülenlerin IŞİD bağlantılı Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları (BIFF) üyeleri olduğunu iddia etti.

Ancak, Moro İslami Kurtuluş Cephesi Barış Uygulama Heyeti Başkanı Mohagher İkbal, öldürülenlerin IŞİD bağlantılı BIFF mensubu olduğuna dair iddiaları reddederken öldürülenlerin kendi gruplarına mensup kişiler olduğunu açıkladı.

Heyet Başkanı İkbal ayrıca, Filipinler ordusunun ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle merkezi hükümetle aralarındaki barış sürecini koordine eden ortak mekanizmaya başvuruda bulunacaklarını duyurdu.

Filipinler ordusunun operasyonunda öldürülenlerin aileleri, askerlerin evlerine baskın düzenlediğini, yakaladığı kişileri önce kelepçeleyip daha sonra infaz ettiğini belirtti.

Moro

Güneydoğu Asya’da Müslümanların yaşadığı coğrafyalar arasında, Filipinler’in güney kesimindeki Moro da yer alıyor. Bölgedeki Müslümanlar yüzlerce yıldır işgal ve asimilasyon politikalarına karşı var olma mücadelesi veriyor.

İslamiyetle 12’nci yüzyıl sonrasında tanışan bölgede 6 milyonu aşkın Müslüman yaşıyor. Moro 4 asırdan fazla süredir işgalci güçlere karşı mücadeleye sahne oluyor.

İlk olarak 1565 yılında Hıristiyan İspanyol orduları tarafından işgal edilen Moro’daki Müslümanlar şiddetli bir direniş gösterdi. Savaş İspanya’nın çekildiği 1898 yılına kadar sürdü.

1898 yılında İspanya yerini ABD’ye bırakarak bölgeden çekildi. Moro’daki Müslümanlar bu kez de Amerikan ordularına karşı direnişe devam etti. 1941 yılında Filipinler ve Moro Japonya tarafından işgal edilince direniş Japon güçlerine karşı da sürdürüldü.

Moro, 1946 yılında bağımsız olan ABD destekli Filipinler yönetimine bırakılsa da Müslümanlar bu yönetime bağlanmayı reddederek direnişe devam ettiler. ABD destekli yönetim ise Müslümanlara karşı katliam, işkence ve asimilasyon siyaseti uyguladı, çok sayıda Müslüman katledildi.

Halihazırda Moro’daki Müslümanlara bölgenin bir kısmında özerklik verilmiş olsa da Filipinler yönetiminin baskıları sona ermiş değil. Buna karşın Müslümanlar, dinlerini ve kimliklerini korumak için mücadele etmeye ve Batı destekli yönetime karşı direnişe devam ediyor.infografik-moro.jpg

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.