Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile ordu arasında çatışmalar

Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile ordu arasında çatışmalar

Karşılıklı suçlamaların ardından patlak veren çatışmalar sonrasında taraflar ateşkese vardı.

Filipinler ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında ateşkese varıldığı açıklandı.

Taraflar, geçen günlerde ülkenin güneyindeki Basilan eyaletinin Ungkaya Pukan bölgesinde bulunan Ulitan köyünde çatışmalar yaşamıştı.

Associated Press'in haberine göre, Filipinler ordusu, çıkan çatışmalarda 3 askerin öldüğünü, 15 askerin ise yaralandığını duyurdu.

Habere göre, 7 Moro İslami Kurtuluş Cephesi mensubu da çatışmalarda ölürken, 6'sı yaralandı.

Yerel kaynaklar, ölen Filipinler ordusu güçlerinin sayısının daha fazla olduğunu bildirdi.

AP'nin Filipinler ordusuna ve muhalif kaynaklara dayandırdığı haberde, 10 kişinin öldüğü çatışmalar sonrasında tarafların, ateşkese vardığı belirtildi.

Bölgedeki Filipinler ordusu ve MİKC, çatışmaları başlatan taraf olarak birbirlerini suçladı.

Çatışmalar nasıl patlak verdi?

AP'nin haberine göre, Filipinler ordusu, eylül ayında Basilan eyaletinde "silahlı bir gasp grubuna" karşı operasyon başlattığını iddia etti. Ordunun, MİKC'i silahlı gasp grubuna sığınma sağladığı iddiası üzere Moro İslami Kurtuluş Cephesi mensupları, Ulitan köyünden zorla çıkarıldı.

MİKC mensupları Filipinler ordusunun söz konusu iddialarını reddederken bu hafta köye geri dönüş yaptı ve bunun sonucunda taraflar arasında silahlı çatışmalar patlak verdi.

Filipinler ordusu, Ulitan'ın sivil bir köy olduğunu ve muhaliflerin buraya silah sokma izninin bulunmadığını savunuyor. Bu sebeple ordu, Ulitan köyüne silah soktuğu gerekçesiyle MİKC'i suçluyor.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi ise Filipinler askerlerinin grubun üyelerinin evlerini bastını ve yağmaladığını ifade ediyor.

Bölge ateşkesin ardından çatışmaların sona erdiği belirtilse de gerilimin tekrar artmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.