Filipinler ABD'ye topraklarında 4 yeni askeri üs verdi

Filipinler ABD'ye topraklarında 4 yeni askeri üs verdi

Filipinler'in ABD'nin kullanımına açtığı 4 adet askeri üsten ikisi Çin'in etkinliği artırdığı bölgelere yakın noktalarda yer alıyor.

(Fotoğraf: US Navy / Nardel Gervacio)

Filipinler, ülkede ABD askerlerinin erişim sağlayabileceği 4 üssün konumunu açıkladı.

Filipinler Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisinden pazartesi günü yapılan açıklamada, Cagayan eyaletindeki Santa Ana bölgesinde bir donanma üssünün, Lal-lo kasabasında bir havalimanının, Isabela eyaletindeki askeri bir kampın ve Balabac Adası'ndaki bir hava üssünün ABD askerlerinin erişimine açıldığı belirtildi.

Cagayan eyaletindeki Santa Ana bölgesinde bulunan donanma üssünün Tayvan'dan 400 kilometre uzaklıkta olması, Balabac Adası'ndaki hava üssünün de Güney Çin Denizi'ne yakın olması, Çin tarafından endişeyle karşılandı.

Filipinler ve ABD, 2014'te Çin'in Güney Çin Denizi ve Tayvan civarında artan etkinliği sebebiyle Gelişmiş Savunma İşbirliği Anlaşması'nı (EDCA) imzalamıştı.

Halihazırda EDCA kapsamında ABD, Filipinler'de 5 üsse erişim sağlıyordu. Ancak Filipinler'in 4 üssü daha ABD'ye açma kararıyla toplam 9 üs ABD tarafından Çin karşısında kullanılıyor olacak.

Söz konusu anlaşmaya göre ABD, üslere savunma teçhizatlarını konuşlandırma hakkına sahip.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.