"Filistin devlet olmadığı için bölgedeki savaş suçlarını soruşturmayacağız"

"Filistin devlet olmadığı için bölgedeki savaş suçlarını soruşturmayacağız"

Avustralya hükümeti, Filistin resmi olarak bir devlet statüsünde olmadığı için bölgede işlenen savaş suçlarını soruşturmayacaklarını açıkladı.

Avustralya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM), Filistin bir devlet statüsünde olmadığı için, bölgede işlenen savaş suçlarını soruşturmayacakları açıkladı.

Bu kapsamda İsrail güçlerinin Filistin'de işlediği sivillere yönelik saldırılar, işkence, hastanelere yönelik ihlaller gibi insan hakları ihlallerinin soruşturulmasının önü kapanmış olacak.

Söz konusu karara dair başvuruyu yapan İsrail'in Hollanda Büyükelçisi Matthew Neuhaus "Avustralya'nın pozisyonu açıktır. Avustralya 'Filistin Devleti'ni tanımamaktadır." ifadelerini kullandı.

İsrail daha önce UCM nezdinde İsrail'in suçlarının soruşturulamamasına yönelik girişimler başlatmıştı. Avustralya'nın söz konusu kararının da bu doğrultuda alındığı tahmin ediliyor. İsrail, UCM'ye taraf değil.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada UCM'yi "İsrail'e karşı savaşta siyasi bir enstrüman" olarak nitelemiş, son dönemde İsrail'e dost bazı devletlerin, İsrail'in konuya dair girişimlerine olumlu yanıt verdiğini ifade etmişti.

Netanyahu bu devletleri şöyle sıralamıştı: Almanya, Avustralya, Avusturya, Brezilya, Çekya, Macaristan, Uganda ve ABD.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.