Filistinli cihat yanlısı grubun lideri Esed rejimiyle girdiği çatışmada hayatını kaybetti

Filistinli cihat yanlısı grubun lideri Esed rejimiyle girdiği çatışmada hayatını kaybetti

Suriye'de Doğu Türkistanlılara bağlı bir yapının alt grubu olan Filistinli grubun lideri yaşamını yitirdi.

Suriye'de Doğu Türkistanlıların kurduğu Ketibetu’l Gureba et Türkistan adlı gruba bağlı Seriyye Guraba Filistin isimli Filistinli grubun lideri Ebu Muhammed El Filistini, Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye ilinde, rejim güçleri ile girdiği bir çatışmada yaşamını yitirdi. Gerçek isminin İbrahim Hazail olduğu öğrenilen Ebu Muhammed El Filistini’nin, yakın zamanda kurulan grubun lideri olduğu açıklanmıştı.

"Suriyeli Müslümanları savunmak için"

Lübnan'daki cihat yanlısı üst düzey isimlerden Tevfik Taha, Ebu Muhammed El Filistini’nin ölümü üzerine bir taziye açıklaması yayınladı. Taha, taziyede gerçek ismi İbrahim Hazail olan Filistini'nin “Suriye'ye Müslümanların kanlarını ve topraklarını savunmak için gittiğini” ifade etti. Tevfik Taha, Ebu Muhammed El Filistini’nin “iyi ahlaklı, saygılı, mütevazi, dini bütün ve gayretli bir isim olduğunu” ifade etti. Taha’ya göre Ebu Muhammed, kamp içerisindeki problemleri çözmekte önemli rol oynamış bir isimdi. Lübnan'ın Sayda şehrinin hemen dışarısında bulunan Ayn el Helva Filistin mülteci kampı, cihat yanlısı birçok isme geçmişte ev sahipliği yapmış olması ile biliniyor.

Suriye'ye çağırmıştı

Ebu Muhammed El Filistini ile Seriye Guraba Filistin'deki birçok kişi Suriye gitmeden önce bu kampta hayatlarını sürdürüyordu. Geçtiğimiz ayın başında El Filistini, Lübnan'daki cihat yanlılarını ve bilhassa Ayn el Helva mülteci kampındaki kişileri, Suriye'ye gelip savaşa katılmaya çağırmıştı. Lübnan'dan Suriye'ye gitmek için ayrılmadan önce Filistini'nin El Kaide bağlantılı Abdullah Azzam Tugayları da üst düzey bir komutan olduğu ifade ediliyordu. Güvenlik kaynaklarına ve kamptaki Filistinli güvenlik güçlerine göre Filistini ve yanındaki birkaç kişi, geçtiğimiz yılın Kasım ayında Suriye'ye gitmek için kamptan ayrılmıştı. Suriye’ye geldiği zaman Ebu Muhammed El Filistini Doğu Türkistanlıların oluşturduğu Ketibetu’l Guraba et Türkistan adlı gruba bağlı Seriyye Guraba Filistin grubunu teşkil etmişti.

Tevfik Taha

Lübnan'ın kıdemli cihat yanlısı isimlerinden olduğu ifade edilen Tevfik Taha'nın ise, Lübnan'da El Kaide bağlantılı en üst düzey kişilerden birisi olduğu öne sürülüyor. Kendisi de Ayn el Helva mülteci kampında yaşamakta olan Tevfik Taha, Lübnanlı savcıların 2014 yılında ifade ettiğine göre Lübnan'daki El Kaide teşkilatlanmasının bir numaralı ismi. Taha’nın da aynı zamanda Abdullah Azzam Tugayları da üst düzey bir lider olduğu düşünülüyor. Tevfik Taha’nın yayınladığı taziye, Ebu Muhammed El Filistini’nin Abdullah Azzam Tugayları ile olan bağlantısına dair bir fikir vermesi bakımından oldukça önemli.

Abdullah Azzam Tugayları

2004 yılında Salih el Karavi tarafından Irak El Kaidesi’nin bir kolu olarak teşkil edilen Abdullah Azzam Tugayları’nın şu an Siraceddin Zureykat tarafından yönetildiği düşünülüyor. Söz konusu grup, ismini El Kaide'nin nüvesini teşkil eden yapıları kuran ve dünyada cihat yanlısı düşüncenin ilk ve en önemli isimlerinden olan Abdullah Azzam'dan alıyor. Grubun şu anki durumu tam olarak bilinmese de Abdullah Azzam Tugayları’nın Gazze'de ve Arap Yarımadası içinde de yapılanmalar teşkil ettiği ifade ediliyor. Bu grubun Suriye'de teşkil ettiği birçok bir yapının bulunduğu belirtiliyor.

El Kaide bağlantısı ihtimali

Uygur Savaşçılar tarafından kurulan Ketibetu’l Guraba et Türkistan adlı grubun alt grubu olarak kurulan Seriyye Guraba Filistin'in liderinin hayatını kaybetmesinin ardından nasıl bir serüven izleyeceği bilinmiyor. Ebu Muhammed El Filistini’nin ölümü ve yayınlanan taziye, bu grupların El Kaide bağlantılı olduğuna yönelik ifadelerin doğru olabileceğini akıllara getiriyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.