Filistinli grupların İsrail saldırısı neden sürpriz değil?

Filistinli grupların İsrail saldırısı neden sürpriz değil?

"Gazzeliler İsrail'in yeni bir yıkıcı saldırı başlatmak için özel bir bahaneye ihtiyacı olmadığının da uzun zamandır farkındalar."

İsrail, Filistinlilerle yaşadığı çatışmayı on yıllardır ilk kez "savaş hali" olarak nitelendirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırısının ardından Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Savaştayız" dedi.

Middle East Eye'dan Maha Hussaini'nin haberine göre, Ancak Filistinliler için savaşta olmak, son yetmiş yıldır günlük yaşamlarını şekillendiren kalıcı bir gerçeklik.

Birbirini izleyen İsrail hükümetleri, 750 bin Filistinlinin şehir ve köylerinden zorla göç ettirilmesiyle sonuçlanan 1948'deki Nekbe'den bu yana, etnik temizlik, apartheid ve toplu katliamlar da dahil olmak üzere, uluslararası hukuka göre savaş suçu teşkil eden yüzlerce insan hakları ihlalinde bulundu.

Filistinliler uzun zamandır İsrail'in uygulamalarının kendi varlıklarına karşı yürütülen bir savaşın parçası olduğunu söylerken, İsrail 75 yılı aşkın bir süredir devam eden tam bir cezasızlığın tadını çıkararak ihlallerinden paçayı sıyırmayı başarmıştır.

Cumartesi günü sabah saat 6.30'da Gazze'de yaşayanlar abluka altındaki bölgede yankılanan patlama sesleriyle aniden uyandılar. Patlamaya neden olan yeni bir İsrail saldırısı değil, İsrail'in çeşitli kent ve kasabalarına doğru ateşlenen Filistinlilere ait el yapımı roketlerdi.

Birkaç dakika geçmeden askeri operasyonun görüntüleri sosyal medyada dolaşmaya başladı. Gazze'den Filistinlilerin 17 yıldır ilk kez İsrail'e ve işgal altındaki Filistin topraklarına sızdığı görüldü.

Çoğu genç erkek olan bu savaşçıların büyük kısmı Gazze'nin diğer tarafını hiç görmemişti.

Minibüsle, motosikletle ve yaya olarak, silahlı ya da silahsız onlarca Filistinli, 2007 yılında başlayan ablukadan bu yana yaşamadıkları bir özgürlük duygusuyla işgal altındaki topraklara akın etti.

Olayların tırmanması

Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları, saldırıyı Mescid-i Aksa ve Kudüs'e yönelik saygısızlıklara ve Filistinlilere yönelik artan yerleşimci şiddetine tepki olarak gerçekleştirdiğini açıkladı.

Saldırı birçok kişi tarafından "şaşırtıcı" olarak nitelendirilse de, İsrail'in kısıtlamaları ve son birkaç aydır işgal altındaki Filistin topraklarında artan saldırılar göz önüne alındığında, olayların tırmanması şüphesiz bekleniyordu.

Sadece 2023 yılının ilk dokuz ayında İsrail en az 230 Filistinliyi öldürdü ki bu sayı 2022 yılındaki toplam ölü sayısını çoktan aşmış durumda. Birleşmiş Milletler'e göre bu rakam aynı zamanda İsrail ile Filistinliler arasında 2005 yılından bu yana devam eden çatışmalarda kaydedilen en yüksek can kaybı.

Nitekim bu yılın sadece ilk yarısında, Filistinlilere yönelik en az 1.148 Yahudi yerleşimci saldırısı kaydedildi. Bu rakam bir önceki yılın tamamında belgelenen 1.187 saldırıya neredeyse eşit.

İsrail ordusu ve yerleşimci vahşetindeki bu artış, tüm Filistin topraklarında eşi benzeri görülmemiş bir şiddet düzeyine işaret ediyor.

Gazze sakinleri 2023'ün ilk aylarından bu yana yeni bir tırmanıştan bahsediyordu. Bu tartışmalar hem İsrail'in işgal altındaki topraklarda şiddeti artırdığı her dönemde hem de sonrasında daha da belirginleşti.

Ve Filistinli silahlı grupların bu hafta sonu İsrail'e karşı başlattığı saldırı, İsrail-Filistin çatışması tarihinde eşi benzeri görülmemiş ölçekte ve nitelikte olduğu kadar kavram olarak da sürpriz değildi.

Beklenti, İsrail'in vereceği karşılığın Gazze Şeridi'ne yönelik önceki saldırılarından nitelik ve etki bakımından önemli bir farklılık göstermeyeceği yönünde.

Örneğin 2008-2009, 2014 ve 2021'deki askeri saldırıları sırasında İsrail sistematik olarak sivil yerleşimleri yok etmiş, mahalleleri yerle bir etmiş ve abluka altındaki bölgede temel altyapının çeşitli yönlerini hedef almıştı.

Gazze sakinleri İsrail'in mevcut operasyonunun daha uzun bir süre devam etmesini bekliyor. Ancak onlar zaten yetmiş yıldır acımasız saldırılara katlandılar ve İsrail'in Gazze'de yeni bir yıkıcı saldırı başlatmak için özel bir bahaneye ihtiyacı olmadığının da uzun zamandır farkındalar.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.