Filistinli grupların İsrail saldırısına dair neler biliniyor?

Filistinli grupların İsrail saldırısına dair neler biliniyor?

Filistinli grupların gerçekleştirdiği sürpriz saldırı neticesinde İsrail sokaklarında çatışmalar yaşanıyor.

Cumartesi günü sabah erken saatlerde Filistinliler Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket saldırıları ve savaşçıları sızmasıyla kapsamlı bir saldırı dalgası başlattı.

Füze saldırılarıyla birlikte İsrail'e sızan Filistinli savaşçıların karadan, denizden ve havadan Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı bölgelere geçtiği ifade edildi.

Saldırının gelişimi

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın genel komutanı Muhammed ed Deyf Cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada İsrail'e 5,000 roket atıldığını söyledi. İsrail ordusu ise bu sayıyı 2 bin 200 olarak açıkladı.

2014 yılındaki Gazze savaşı esnasında Filistinli silahlı gruplar 50 gün boyunca Yahudi yerleşimlere yaklaşık 4 bin roket atabilmişti.

Saldırı dalgasının başlamasıyla birlikte Filistinli silahlı gruplar Gazze'den İsrail'e geçti. İsrail'e kaç kişinin geçiş yaptığı belli değil ancak bu sayının en az "yüzlerle" ifade edildiği düşünülüyor.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ise İsrail'in sınır tellerindeki bir delikten motosikletlerle İsrail'e giren savaşçıların görüntülerini yayınladı.

Paraşütle indirme yaptılar

İsrail medyası, yamaç paraşütü kullanan Filistinli savaşçıların çitin üzerinden geçtiğini ve ardından diğerlerinin geçişini sağlamak için kapıları açtığını bildirdi. Sosyal medyada dolaşan birçok görüntüde yamaç paraşütü kullanan birçok Filistinli savaşçının İsrail'e geçişi yaptığı görülüyor.

Hamas kısa bir süre sonra yamaç paraşütü ekipmanı kullanan savaşçılarının eğitimlerinden görüntüler yayınları ve bu özel timin isminin Arapça'da şahin anlamına gelen "Sakar" olduğunu açıkladı.

İsrail ordu sözcüsü Richard Hecht bunun "yamaç paraşütleri, deniz ve karadan gerçekleşen birleşik bir kara saldırısı" olduğunu doğruladı.

Yaralılar

İsrail acil servisleri en az 22 İsraillinin öldürüldüğünü açıkladı.

Ayrıca İsrailli bir belediye başkanın da Filistinli gruplarla girdiği çatışmada öldürüldüğü bildirildi.

İsrailli sağlık kaynakları en az 545 kişinin yaralandığını ve birçoğunun durumunun kritik olduğunu aktarıyor.

Ancak kayıp sayısının daha yüksek olması muhtemel. İnternette dolaşan fotoğraf ve video görüntüleri, Gazze Şeridi'ne yakın İsrail yerleşimlerinde çok sayıda İsrailli asker ve sivilin savaşçılar tarafından öldürülmüş olabileceğini gösteriyor.

Esir alınan İsrail askerleri

Diğer yandan çatışmaların başladığı sabah saatlerinden bu yana birçok İsrail askerinin Filistinli gruplar tarafından canlı olarak esir alındığı görüntüler sosyal medyada dolaşıyor.

Hamas çok sayıda İsrailliyi rehin aldığını açıkladı. Sosyal medyadaki görüntülerde esir alınana İsraillilerin Gazze'ye götürüldüğü görülüyor.

Görüntülerde esir alınanların yalnızca askerlerden değil yetişkin sivillerden de oluştuğu görülüyor.

Henüz teyit edilmemiş bilgilere göre Filistinli grupların esir aldığı İsraillilerin sayısı 35 civarında.

İsrail'in tavrı

İsrail savaş durumunda olduğunu ilan etti.

Başbakan Binyamin Netanyahu sosyal medya ağları üzerinden paylaştığı video kaydında "Savaştayız, bu bir operasyon değil" dedi.

Netanyahu "Hamas, İsrail Devleti ve vatandaşlarına karşı canice bir sürpriz saldırı başlattı. İlk olarak tüm yerleşim birimlerinin sızan teröristlerden temizlenmesi ve yedek kuvvetlerin geniş çaplı seferber edilmesi emrini verdim. Düşman hiç bilmediği bir bedel ödeyecek." ifadelerini kullandı.

Ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi'ni topçu bataryalarıyla bombalamaya başladı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed ed Deyf, tüm Filistinlileri ve direniş gruplarını İsrail'e karşı gerçekleştirilen operasyona katılmaya ve destek vermeye çağırdı.

Ed Deyf'in açıklamasında "Direniş, saldırganlık ve işgal karşısında tek seçenektir ve Arap ve İslam dünyası ile tüm uluslararası topluma, özellikle de bu düşmanla normalleşme arayışında olanlara, Filistin meselesinin zafere ve kurtuluşa kadar ölmeyecek canlı bir mesele olduğu mesajını veriyoruz" denildi.

ABD, İngiltere ve Almanya Filistinli gruplar tarafından başlatılan saldırıları kınadı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise çatışan taraflara "itidal" çağrısında bulundu.

21 noktada çatışma

İsrail güvenli kaynakları 21 "aktif çatışma noktası" olduğunu ve olay yerinde özel ordu kuvvetlerinin bulunduğunu açıkladıktan sonra, İsrail'de yaklaşık 14 noktada tahminen 60 Filistinli savaşçının bulunduğunu belirtti. Ancak bölgede çatışmalar sürdüğünden bu sayılar değişiklik göstermiş olabilir.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinliler yolları kapatırken İsrail polisi de Filistinlilere göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunuyor.

50 yıldan bu yana en önemli saldırı

Bugün yaşanan saldırı tam 50 yıl önce Mısır tarafından başlatılan 1973 savaşından bu yana İsrail'e yönelik en büyük ve önemli sürpriz saldırı olma özelliğini taşıyor.

Hamas ve Hizbullah, saldırının İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine bir yanıt olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda İsrailliler Yom Kippur gibi birçok önemli dini bayramı kutladı. Batı Duvarı'ndaki Yahudi ibadetleri öncesinde İsrail güçleri hemen bitişikteki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek burada ibadet eden Filistinlileri mescitten çıkardı.

2021 yılında İsrail'in El Aksa'ya düzenlediği baskınlar nedeniyle Hamas, İsrail'i "roket yağmuruna" tutmuştu. Bunu takip eden iki haftalık çatışmalarda 250 Filistinli ve 14 İsrailli öldü.

İçerisinde bulunduğumu 2023 yılı, 2005'te sona eren İkinci İntifada'dan bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinliler için en ölümcül yıl oldu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.