Fransa: Doğu Türkistan'a heyet gönderilsin

Fransa: Doğu Türkistan'a heyet gönderilsin

Fransa, uluslararası bir heyetin Müslüman Uygur Türklerinin durumunu incelemek üzere Doğu Türkistan'a gönderilmesi önerisinde bulundu.

Fransa, bağımsız gözlemcilerden oluşan uluslararası bir heyetin Müslüman Uygur Türklerinin durumunu incelemek üzere Doğu Türkistan'a gönderilmesi önerisinde bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, salı günü Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, söz konusu heyetin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bünyesinde oluşturulması çağrısı yaptı.

Le Drian, Doğu Türkistan'da "büyük uluslararası insan hakları sözleşmelerinde yer alan evrensel ilkelere aykırı haksız uygulamalar var" ifadelerini kullandı.

Fransız Bakan, bölgedeki Uygurların kamplara hapsedilmesi, kitlesel gözaltılar, zorla çalıştırma ve kısırlaştırmalar, Uygurların kültürel mirasının yok edilmesi, nüfusun gözetim altında tutulması gibi uygulamalara atıfta bulundu.

Le Drian geçtiğimiz hafta yine Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada Uygur azınlığa yönelik gözaltıları "kabul edilemez" olarak nitelendirmişti.

Pekin ise Le Drian'ın açıklamalarını yalanlayarak kınamış ve Çin hükümetinin hiçbir etnik ve dini azınlığı hedef almadığını açıklamıştı.

Konuşmasında Çin'in tepkisine yer veren Fransız Bakan, bölgedeki durumu görerek tanıklık etmek üzere İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet liderliğinde bağımsız uluslararası bir heyet oluşturulmasını önerdi. Le Drian, "Mademki Çinli yetkililer bunu kabul etmiyor o halde oraya giderek yerinde incelemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.