Fransa ve Çin küresel salgın sorununu ele aldı

Fransa ve Çin küresel salgın sorununu ele aldı

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünya gündemine ilişkin konuları ele aldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde küresel salgının yönetimi, Afrika’ya yardım, iklim ve biyolojik çeşitlilik dosyaları konularını ele aldı.

Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, yapılan görüşmede Macron, ayrıntıya girmeksizin Hong Kong’daki duruma da değindi. Öte yandan Çin, Hong Kong'da ulusal güvenlik yasası uygulanmasından vazgeçmek için Batı ülkelerinden artan baskı ile karşı karşıya kalıyor.

İngiltere, ABD, Avustralya ve Kanada bu konudaki endişelerini açıkça dile getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Rab, geçtiğimiz Salı günü Pekin'i bu yasadan vazgeçmeye çağırdı.

Macron, Çinli mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), merkezi ve temel rolüne dikkati çekti. Benzer şekilde, küresel ‘Eylem-A’ girişiminin tanı, tedavi, aşı ve sağlık sistemleri desteği üzerindeki önemine vurgu yaptı.

Macron ayrıca, G-20 çerçevesinde varılan Afrika ülkelerinin borç ödemelerinin durdurulmasının önemine atıfta bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı bu yıl ve 2021 başlarında Çin'de düzenlenmesi planlanan çevre konusundaki iki zirveyi (biyoçeşitlilik üzerine COP-15 ve iklim üzerine COP-26) hatırlattı.

Bu iki toplantı ışığında ‘somut bir gündem oluşturmak için önümüzdeki aylarda Çin ile çalışmaya devam edeceğini’ vurguladı.

Ayrıca, Mart 2019'da Paris'te düzenlenen üst düzey toplantıyı takiben, bu önceliklerin ‘önümüzdeki aylarda Avrupa ve Çin arasında iddialı ve dengeli bir ortaklık kurmanın merkezinde olmasını umduğunu’ dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Şi Jinping ile 14 Eylül'de Almanya'nın Leipzig kentinde yapılması planlanan ancak ertelenen Avrupa Birliği ve Çin zirvesi için olası yeni bir tarih hakkında görüştü.

Bu görüşme Paris ve Pekin arasında yaşanan çeşitli gerilimlerden sonra geliyor. Nisan ayı ortalarında, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, büyükelçiliğin web sitesinde yaşlı bakım evi çalışanlarını yaşlıları ‘açlık ve hastalıktan ölmeleri’ için kendi hallerine bırakmakla suçlayan uzun bir makale yayınladıktan sonra Çin'in Paris büyükelçisini çağırmıştı. Le Drian, “Çin’in beklediği saygı gibi bize de saygı duymasını bekliyoruz” demişti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Çin'i dünyadaki yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının patlak vermesinden sorumlu olmakla suçladığı ve yeni ticaret yaptırımlarıyla tehdit ettiği için Washington ve Pekin arasında gerginlikler artıyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.