Fransa'da hapishanelerin doluluk oranı yüzde 120'ye ulaştı

Fransa'da hapishanelerin doluluk oranı yüzde 120'ye ulaştı

Fransa'da Adalet Bakanlığı kasım ayında cezaevi yoğunluğunun yüzde 120'ye ulaştığını belirterek 60 bin 700 kapasiteli hapishanelerde 72 bin 809 mahkum bulunduğunu açıkladı.

Bakanlığın yayınladığı son istatistiklere göre 56 cezaevinde yüzde 150 doluluk oranına ulaşıldı. Bunlardan altısında ise oranın yüzde 200'ü aştığı açıklandı.

Rekor doluluk oranını elinde bulunduran Carcassonne'da yüzde 215'lik bir seviye saptanırken, Perpignan, Foix, Majicavo ve Bordeaux-Gradignan kapasitesinin iki katı doluluk oranına sahip cezaevleri olarak sıralandı.

AFP, bu aşırı nüfusun cezaevi standartlarında düşüşe yol açtığını ve 2 bin 200'den fazla mahkumun yerdeki şiltelerde yatmak zorunda kaldığını bildirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2020 yılında hapishane koşulları nedeniyle manevi tazminata mahkum ettiği Fransa'ya hapishanelerdeki aşırı doluluğa ve aşağılayıcı muameleye son vermesi çağrısında bulunmuştu.

Avrupa'da durum ne?

Ülkedeki doluluk oranında ise özellikle son bir yılda yüzde 4,3'lük önemli bir artış gözlemlendi. Bu artış diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında büyük bir sıçrama anlamına geliyor. 

Zira son on yılda cezaevi nüfusunda azalış yaşayan Almanya'da doluluk yüzde 12,9 düşerken Hollanda'da bu azalış yüzde 17,4 oldu. 

Avrupa'nın diğer ülkeleri ile karşılaştırıldığında ise Fransa hala ortalama bir seviyede bulunuyor. Ocak 2021'de Avrupa Komisyonu'na göre Fransa'da mahkum sayısı 100 bin kişide 92'de bulunuyordu. 

Fakat son veriler bu sayının 107'ye yükselebileceğini ve Fransa'nın Yunanistan seviyesine inebileceğini işaret ediyor.

Nüfusuna oranla mahkum sayısı olarak en düşük ülke Finlandiya olurken mahkum sayısı 100 binde 43.3'te bulunuyor. Macaristan ve Çek Cumhuriyeti ise 179'un üzerine çıkarak sıralamada en üstte bulunan ülkeler arasında. 

Fakat nüfusa oranla en fazla mahkuma sahip ülkeler Türkiye ve Rusya olarak sıralanıyor. Her iki ülkede de 100 bin kişi başına 325'in üzerinde mahkum bulunuyor.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.