Fransa'dan ABD'ye: İran'a karşı askeri harekata NATO'yu sürüklemeyin

Fransa'dan ABD'ye: İran'a karşı askeri harekata NATO'yu sürüklemeyin

Fransa'nın ABD'den 'Basra Körfezi'nde olası bir askeri harekata NATO'yu sürüklemeyin' talebinde bulunduğu iddia edildi.

Çarşamba-perşembe günkü NATO savunma bakanları toplantısını takip edecek cuma-cumartesi günkü G20 liderler zirvesi öncesinde Fransa'nın ABD'den "Basra Körfezi'nde olası bir askeri harekata NATO'yu sürüklemeyin" talebinde bulunduğu öğrenildi. 

Reuters'e konuşan ve görüşmelerden haberdar diplomatlara göre, Fransız yetkililer kapalı kapılar ardındaki görüşmede ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper'e bu taleplerini iletti. 

Fransız yetkililerin 2015 tarihli İran'la nükleer anlaşmanın sürdürülmesi ve tehlikeye atılmaması çağrılarına Alman temsilcilerin de destek verdiğini belirtti. 

Esper'in ise Avrupalı müttefiklere Washington'ın Tahran'la çatışma istemediğini, ama geçen hafta 130 milyon dolarlık RQ-4 Global Hawk tipi Amerikan insansız hava aracının düşürülmesinin ardından başka bir olaya tahammül etmeyeceklerini söyledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ABD'li yetkililerin İran'la savaş çıktığını görmek istemedikleri mesajını müttefiklerine net şekilde ilettiğini teyit etti. 

Brüksel'deki NATO karargahında yapılan savunma bakanları toplantısında görüşmeler İran, ABD'nin çıkmasının ardından orta menzilli nükleer güçler anlaşması INF'nin tarihe karışmakta olması, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması konularına odaklandı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.