Fransız hükümetinin önlemlerine rağmen Sarı Yelekliler yeniden sokakta

Fransız hükümetinin önlemlerine rağmen Sarı Yelekliler yeniden sokakta

Fransa'da geçen hafta büyük şiddet olaylarına sahne olan Sarı Yelekliler Hareketi, 19'uncu eylemini barışçıl gösterilerle tamamladı.

Paris, Nice, Toulouse, Bordeaux, Montpellier kent merkezlerinde gösterilerin yasaklanması nedeniyle, başkentte eylemler sakin geçse de, taşrada izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplarla polis arasında yer yer kısa süreli çatışmalar çıktı. Paris'te de eylemlerin sona ermesinin ardından, sokaklara dağılan küçük grupları dağıtmak için polis gaz bombası ve tazyikli su kullandı.

Geçen hafta Paris'te yaşanan şiddet olayları nedeniyle Fransız hükümet, Elysee Sarayı ve Başbakanlık gibi hassas kamu binalarının korunması için askeri göreve çağırdı. Polis teşkilatı ise tüm birimleriyle eylemlerde görev aldı. 

Yürüyüşün son durağı Montmartre bölgesindeki ünlü Sacre-Coeur Kilisesi'nin önüne gelindiğinde, tüm meydanın Sarı Yelekliler ile dolduğu gözlendi. Barışçıl bir havada geçen gösterilere katılım 5 bin ile 7 bin arasında gerçekleşti.

Gösterilerde atılan sloganlar ve taşınan pankartlarda hedef yine, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İçişleri Bakanı Christophe Castaner oldu.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre Sarı Yelekliler'in 19'uncu buluşmasına Fransa genelinde 40 bin 500, Paris'te ise 5 bin kişi katıldı.

Polis izinsiz alanlarda eylem yapmak isteyen 53 kişiye para cezası yazdı, 96 kişiyi ise gözaltına aldı. İlk kez izinsiz gösteri yapanlara para cezası da uygulayan hükümet, eylemlerden önce 38 Euro olan ceza miktarını 135 Euro’ya yükseltti. 

Taşrada tansiyon

Sarı Yelekliler’in 19’uncu eyleminde Paris’in yanı sıra, diğer büyük illerde de, hükümetin sert uyarısına ve bazı kent merkezlerini yasaklamasına rağmen binlerce kişi eylemlere katıldı.

Montpellier kentinde, 5 bine yakın Sarı Yelekli, yasağa rağmen kent meydanında toplandı. Polisin dağılma çağrılarına rağmen meydanda kalmaya devam eden gruba saat 16.00 sularında, gaz bombası ile polis müdahalesi oldu. Göstericiler ise polise sert cisimler ve şişe fırlattı. Olaylarda 1 gösterici, 2 de güvenlik görevlisi yaralandı.

Gösterilerin yasaklandığı turistik güney kenti Nice'de Garibaldi Meydanı'nda toplanan bir grupla polis arasında çatışma çıktı. Polisin müdahalesi üzerine çıkan arbedede, bazı göstericiler yaralanırken, 26 kişi de gözaltına aldı. Polis göstericileri dağıtmak için gaz bombası kullandı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.