Gazze'de bombardıman ve roket atışları devam ediyor

Gazze'de bombardıman ve roket atışları devam ediyor

Gazze'de geçtiğimiz gün başlayan karşılıklı saldırılar şiddetini artırarak devam ediyor.

İsrail ve Gazze Şeridi'inde yönetimi elinde bulunduran Hamas başta olmak üzere Filistinli gruplar arasında pazartesi başlayan çatışmalar gece boyu devam etti. İsrail'in yaptığı hava saldırılarında 4 Filistinli hayatını kaybederken 8 Filistinli de yaralandı.

İsrail'in füze saldırıları sonucunda ayrıca, aralarında El Aksa isimli Hamas'a bağlı televizyonun merkezinin de olduğu 6 bina yıkıldı.

Saldırılara karşılık veren Filistinli gruplar, Gazze'den çok sayıda roket attı. Fırlatılan 300'e yakın roketten bir kısmı İsrail'in 'Demir Kubbe' isimli hava sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi. İsrail'e düşen roketler sonucu en az 50 İsrailli yaralandı.

Gazze sınırında İsrail askerlerini taşıyan bir otobüs de güdümlü bir füzeyle hedef alındı. Saldırıda en az bir İsrail askeri ağır yaralandı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı da Aşkelon'da bir binaya roket düşmesi sonucu bir İsraillinin öldüğünü, 1'inin de ağır yaralandığını açıkladı.

BM'den soğukkanlılık çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Filistin'e Gazze'de azami itidal göstermeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, yaptığı yazılı açıklamada, Guterres'in Gazze'deki son gelişmeleri yakından takip ettiğini ve tüm taraflara mümkün olduğu kadar ölçülü olmaları çağrısı yaptığını belirtti.

BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Nicolay Mladenov ise artan gerginliğin ardından taraflara sükunet çağrısı yaptı.

Hamas televizyonu El Aksa vuruldu

İsrail, Gazze'deki Hamas'a ait "El Aksa" kanalının merkezine savaş uçaklarıyla 10 füze atarak binanın tamamen yıkılmasına neden oldu.

Yıkım nedeniyle kısa süreliğine kesilen yayın başka bir merkezden yapılmaya devam etti. Saldırılar sonucunda ayrıca çevredeki birçok bina da zarar gördü.

Hamas'tan televizyon kanalı saldırısına tepki

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in El Aksa kanalına yönelik saldırısını "düşman İsrail'in katil zihniyetini yansıtan barbar bir saldırganlık" şeklinde nitelendirdi.

Berhum, uluslararası kuruluşları, hukuk ve basın organlarını bu "tehlikeli saldırıyı" kınamaya çağırdı.

Saldırılar devam ediyor

İsrail uçakları, birkaç saatlik aranın ardından Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. Son saldırılarda Gazze'nin batısında hükümete ait bir emniyet merkezi ile İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri'nin Han Yunus ve Deyr el-Belah kentlerindeki iki askeri mevzisi hedef alındı. Saldırılarda can kaybı yaşanmadı.

Gazze'de İsrail'in hava saldırıları devam ederken, Filistinli gruplar da özellikle Gazze Şeridi çevresindeki İsrail yerleşimlerini hedef almayı sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, İsrail saldırılara devam ederse kendi saldırılarının da şiddetleneceğini ifade etmişti.

Pazartesi günü, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nde düzenlediği sınır ötesi saldırı ve ardından gerçekleşen saldırılarda aralarında üst düzey Kassam üyelerinin de olduğu 7 Filistinli ölmüş, 7 Filistinli de yaralanmıştı. İsrail ordusu ise düzenlediği saldırılarda bir askerin öldüğünü duyurmuştu.

Kaynak: Euronews, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.