Gazze'deki sivil ölümleri diğer çatışma bölgelerini geride bıraktı

Gazze'deki sivil ölümleri diğer çatışma bölgelerini geride bıraktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre şimdiye kadar bölgede çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 14 bin 800 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yaşanan sivil ölümlerinin oranının 21. yüzyıldaki diğer çatışma bölgelerini geride bıraktığı belirtiliyor.

Sürekli artan can kayıpları bölgedeki insani durumun gittikçe kötüleşmesine neden oluyor.

BM sözcüsü Stéphane Dujarric Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Gazze ve İsrail arasında yedi haftadır devam eden çatışmalar dünyayı şoke eden korkunç bir bilanço ortaya çıkardı" dedi.
    
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre şimdiye kadar bölgede çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 14 bin 800 Filistinli hayatını kaybetti.
   
İsrail kaynaklarına göreyse Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında ölenlerin sayısı ise 1200.

New York Times'a konuşan uzmanlar, Gazze'de sivillerin "ABD öncülüğünde Irak, Suriye ve Afganistan'da gerçekleştirilen ve insan hakları grupları tarafından geniş çapta eleştirilen saldırıların en ölümcül zamanlarından bile daha hızlı bir şekilde öldürüldüğünü" söyledi.

Iraklı veri kaynaklarının rakamlarına göre Gazze'deki ölü sayısı iki aydan kısa bir süre içinde 2003 yılında Irak'ta öldürülen 12 binden fazla sivili geride bıraktı.

Uluslararası Af Örgütü ve Airwars'ın 2019 raporuna göre, Haziran-Ekim 2017 tarihleri arasında Suriye'nin Rakka kentini IŞİD'den geri almak için gerçekleştirilen saldırılarda ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri 1600'den fazla sivili öldürdü. Bu tahmin, sayının çok daha düşük olduğunu iddia eden koalisyonun rakamlarıyla uyuşmuyor.

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılar ile 2016-2017 yılları arasında Musul'da IŞİD'e karşı gerçekleştirilen saldırılar arasında karşılaştırmalar yapıldı ve Amerikalı askeri yetkililer de ABD'nin Musul'dan çıkardığı dersleri İsrailli askeri liderlerle paylaştı.

Ancak AP'nin haberine göre Musul'da dokuz ay süren savaşta ölen sivillerin sayısı -çok daha fazla olduğu bilinse de- resmi olarak kabul edilen verilere göre 9 bin ila 11 bin arasında değişiyor.

Bu rakamlar Gazze'de  50 günlük süre zarfında yaşanan en ağır kayıplar anlamına geldiğini ortaya koyuyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana ölenler arasında yaklaşık 6 bin Filistinli çocuk bulunuyor. Bu rakam, BM tarafından son üç yılda çatışma bölgelerinde öldürülen çocukların yıllık küresel toplamından daha fazla.

BM'nin Haziran ayında yayınladığı çocuklar ve silahlı çatışmalarla ilgili yıllık rapora göre, geçen yıl dünyanın belli başlı tüm çatışma bölgelerinde toplam 2 bin 985 çocuk öldürüldü.

2022 yıllık raporunda, 2021 yılında çatışma bölgelerinde toplam 2 bin 515 çocuğun öldürüldüğü belirtildi. 2021 yıllık raporunda ise 2020 yılında dünyadaki çatışma bölgelerinde 2 bin 674 çocuğun öldürüldüğü kaydedilmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu ayın başlarında "Gazze çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor" uyarısında bulunmuştu.

İsrail ise tahliye uyarılarına dayanarak sivil kayıpları sınırlandırmak için çaba gösterdiğini iddia etse de siviller için "güvenli bölge" olarak adlandırılan Gazze'nin güneyini de yoğun şekilde savaş uçaklarıyla bombaladı.

Gazze'deki siviller ise İsrail bombalarından kaçabilecekleri "güvenli bir yer olmadığını" ifade ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki insani felaket her gün daha kötü bir hal alırken Hamas ile İsrail arasında geçtiğimiz hafta varılan anlaşma uyarınca taraflar karşılıklı esir takasına başladı.

Katar ve Mısır'ın ara buluculuğunda gerçekleştirilen ve dört gün süren anlaşma bugün sona erecekken Katar Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.