Gazze'den İsrail'e uzun menzilli füze saldırısı

Gazze'den İsrail'e uzun menzilli füze saldırısı

Gazze'deki gruplar İsrail'e yönelik bir füze saldırısı gerçekleştirdi.

Dün geceden bu yana Gazze'den ateşlenen füzeler İsrail'deki yerleşimleri hedef aldı.

Füze saldırısının vurduğu ilk yerleşim, Gazze'ye 40 kilometre mesafedeki Beerşeba oldu. Gece saatlerinde yerleşime isabet eden füze hasara sebep olurken 3 İsrailli de yaralandı.

Tel Aviv 4 yıl sonra ilk kez hedefte

Öte yandan İsrailli yetkililer, Gazze'ye yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Tel Aviv'e yönelik bir füze saldırısı daha rapor etti. Bölgeden kaynaklara göre füze şehre isabet etmeyerek denize düştü. Böylece başkent Tel Aviv, 2014 yılından bu yana ilk kez hedef alınmış oldu.

İki füzenin Han Yunus'tan ateşlendiği belirtildi. Gazze'den kaynaklar füzelerin ateşlenme anına ait bir video da paylaştı.

Saldırıların faili kim?

Saldırıları üstlenen olmazken, Gazze'de bu saldırıları yapabilecek düzeyde füzelere yalnızca Kassam Tugayları ve İslami Cihad gibi grupların sahip olduğu biliniyor. Beerşeba'ya düşen füzenin etkisi göz önüne alındığında, Gazze'den sürekli atılan diğer füzelerden ciddi bir farkı bulunduğu göze çarpıyor. Bu da, füzenin yarattığı tahribattan anlaşılacağı üzere, daha etkili bir savaş başlığı. Tel Aviv'de denize düşen füzenin patlama sesinin şehrin neredeyse tamamından duyulması da bunu destekler nitelikte.

Öte yandan Gazze'de faaliyet gösteren grupların ortak operasyon odası tarafından yapılan açıklamada füze saldırısı üstlenilmedi. Gruplar füze saldırısını Mısır öncülüğündeki ateşkes girişimlerini sabote etmeye çalışan sorumsuz bir davranış olarak niteledi.

İsrail'den misilleme

İsrail, Gazze'den yapılan füze saldırılarına misillemede bulundu. İsrail savaş uçakları Gazze'deki Hamas hedeflerine yönelik saldırılar gerçekleştirdi. 6 noktaya düzenlenen saldırılarda yaralılar olduğu, bir Filistinlinin de hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Ateşkes çabaları sebebiyle, askeri olarak bir süredir sakin olan atmosfer, gece saatlerinde düzenlenen saldırılarla yerini gerginliğe bırakmış durumda.

Gerginliğin dozu yüksek

Bölgede sabah saatlerinde Aşkelon çevresine de füze saldırılarının gerçekleştirildiği rapor edildi. Mısır yönetimi öncülüğünde iki taraf arasındaki gerginliğin yeniden sona erdirilmesi için girişimler sürüyor. İsrail'in şu ana dek kısıtlı bir misilleme gerçekleştirme yoluna gittiği görülüyor. Ancak hükümetin gündeminde Gazze'ye bir kara saldırısı gerçekleştirmek olduğu da dile getiriliyor.

Gazze'den İsrail'e yönelik füze saldırılarının hangi grup tarafından ve ne amaçla gerçekleştirildiği merak konusu. İsrail'den kaynaklar, atmosferin askeri açıdan sakin olduğu bir süreçte bu çapta bir saldırının beklenmediği görüşünde. Bölgedeki gerginliğin seyrine göre çatışmanın da farklı bir seviyeye erişebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.