Gitmek mi zor kalmak mı?: Bangladeş hükümeti Arakanlıları cezalandırıyor

Gitmek mi zor kalmak mı?: Bangladeş hükümeti Arakanlıları cezalandırıyor

Arakanlıların geri dönüşü reddetmesi üzerine çok sayıda insani yardım organizasyonuna yasak getirildi.

Bangladeş devleti, Rohingya Müslümanlarının (Arakanlılar) zorla Myanmar’a geri gönderilmesine karşı yapılan eylemleri finanse ettikleri ve destekledikleri iddiasıyla 41 insan hakları organizasyonuna yasak getirdi. Bankaların bu derneklerin tüm işlemlerini durdurması istendi.

Yetkililer, 25 Ağustos’ta Arakanlıların geri gönderme anlaşmasına karşı yaptığı eylem sırasında yardım görevlilerinin göstericilere tişört dağıtmasını kararlarına gerekçe olarak gösterdi.

Arakanlılar, Myanmar’a geri gönderilmeleri halinde tekrar katliam riski ile karşı karşıya kalacaklarını ifade ediyorlar. Bangladeş ise Arakanlıların insan hakları organizasyonları tarafından kışkırtıldığı görüşünde.

Bölge uzmanları ve insan hakları gönüllüleri, Bangladeş hükümetinin kamplardaki yardım faaliyetlerini ve telefon kullanımını yasaklayarak mülteciler için kampları ‘çekilmez’ hale getirmek istediğini belirtiyor.

Dönmek istemiyorlar

22 Ağustos’ta Arakanlıların zorla geri gönderilmesi girişimi başarısız olmuştu. Arakanlılar 25 Ağustos’ta geri dönüş kararına karşı büyük bir gösteri düzenledi. Bangladeş hükümeti ise karşılık olarak mültecilere insani yardım hizmeti sunan 41 kuruluşa yasak getirdi.

2017 yılının Ağustos ayında Myanmar ordusu ve Budist çetelerin Müslümanlara yönelik operasyonları, 700 binden fazla kişinin Bangladeş’e kaçmasına yol açmıştı. Bangladeş tarafından 22 binden fazla mültecinin ismi Myanmar’a gönderildi, Myanmar hükümeti de ilk aşamada bunların 3 bin 540 kadarının geri dönmesine izin verdi.Ancak Arakanlılar tekrar katliamdan geçirilecekleri korkusu ile, ne kadar zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor olsalar da mülteci kamplarını terk etmek istemiyor.

Myanmar’daki yüz binlerce Müslüman, kamplarda ve köylerde kapalı tutuluyor. Bu kişilere vatandaşlık verilmiyor ve seyahat özgürlükleri kısıtlanıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.