Google ve Apple'ın Filistin'i haritadan silmesine tepki

Google ve Apple'ın Filistin'i haritadan silmesine tepki

Filistinliler, iki ABD şirketi Google ve Apple’ı harita uygulamalarından Filistin’i silmelerine tepki gösterdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Filistin davasının belgelenmiş tarihsel gerçeklerini gözardı etmesi nedeniyle Filistinlilerin “#FreePalestine” etiketi ile Google ve Apple’a karşı bir kampanya başlattığını bildirdi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, iki şirketi İsrail'in "baskı ve şantajına" boyun eğmekle suçlayarak, Filistin haritasının silinmesini protesto etmek için iki şirketin yönetimine resmi bir mesaj gönderdiğini açıkladı. Maliki, resmi Filistin radyosuna yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İki şirketin harita uygulamalarında Filistin devletinin adının silinmesi bir uluslararası hukuk ihlalidir ve İsrail'in baskı ve şantajına boyun eğdiklerinin göstergesidir. Geri adım atmazlarsa onlara karşı dava açacağız. İki şirkete dava açmak için başvuracağımız uluslararası yasal organı belirlemek için çalışmalar yapılıyor. İki şirketin yetkilileri uluslararası hukuka aykırı olmakta ısrar ederse yargılanmaları kolay olacak.”

İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İshak Sidr yaptığı açıklamada iki şirketin Filistin devletini haritalarından silme kararına cevaben Bakanlığın, Rusların veya Çinlilerin uygulamaları gibi Google’a alternatif bir arama motoru benimseme olasılığını görüştüklerini belirtti.

Sidr WAFA’ya yaptığı açıklamada, “Google ve Apple şirketinin Filistin Devleti'nin adını haritalarından silmesi işgalci İsrail’in tarafını tutmanın açık bir delili” değerlendirmesinde bulundu. Sidr, Bakanlığın, konuyla ilgilenmek için bazı Filistinli şirketlerin kullandığı hizmetler -veya sunucular aracılığıyla iki şirket üzerinde baskı yaratan birden fazla adım attığını belirtti.

Sidr, dava açmak gibi yasal adımların atılacağına dikkat çekerek "şirketlerin söz konusu kararının uluslararası yasaları ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiğini ve bu çerçevede sistematik ve bilimsel olarak çalışma yapacak bir çalışma grubu ve kriz ekibi oluşturulacağını" belirtti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Google ve Apple’ı kınayarak, "Atılan adım, İsrail'in tarafını tutma ve tarihi gerçekleri inkardır" ifadelerini kullandı. Açıklamasının devamında, Google ve Apple’ın gerçeği ve adaleti ihlal ettiğini belirten Kasım, “Bu adım İsrail’in işgaline karşı bir onay ve Filistin halkına karşı Amerikan ırkçılığının kanıtıdır” değerlendirme bulundu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.