Bill Roggio

Bill Roggio

Rus işgali ve Ukrayna ordusunun gözardı edilen kayıpları

Rus işgali ve Ukrayna ordusunun gözardı edilen kayıpları

Rusya'nın taktik ve stratejik problemleriyle ilerlemeleri/harekatları konusunda çok şey duyduk. Fakat Ukrayna ordusu ve onun sorunlarına dair ise çok az şey duyabildik. Olayların ele alınma kapsamı genellikle tek taraflı olageldi. Ukrayna'nın 59'uncu Tugayı'na dair yazılan bu New York Times makalesi bize bir kanaat veriyor.

Makale, Ukrayna güçlerinin cesurca çarpıştığını belirtiyor, şüphe yok ki öyle, sağlam bir direniş ortaya koydular. Ancak Kırım yakınlarında konuşlu bulunan 59'uncu Tugay da aynı zamanda ciddi kayıplar verdi. Bunu görmek için makalenin orta kısmını okumanız gerekiyor.

"Çoğu silah Kiev'e gönderildi"

"Kırım'ın dışarısına akın eden Rus güçleri, bu Ukrayna birliğinden beş kat daha büyüktü ve onun birliğini çabucak ağır bir yenilgiye uğrattılar. Tugayının hava desteği yoktu ve çalışır durumda sadece birkaç hava savunma sistemine sahipti. Zira bunların çoğunluğu başkenti savunmak üzere Kiev'e gönderilmişti."

"Tugayın tanklarının ve zırhlı muharebe araçlarının çoğu, Rus hava güçlerince düzenlenen ilk saldırıda imha edilmişti."

"Tugayın komutanı (...) askeri liderlikle olan irtibatını kaybetmişti ve kararlarını doğaçlama bir şekilde almaya mecbur kaldı."

"Kuşatılan ve Rus savaş uçaklarının saldırılarında ağır kayıplar veren Albay Vinogradov, geriye kalan tank ve topçu birliklerine, Ukrayna tugayının arkasında konuşlanmış olan Rus hava indirme taarruz birliğinin saflarında bir gedik açma emri verdi."

Albay Stetsenko "Düşmanın savaş jetleri tanklarımıza saldırdı, birçok tank vuruldu ve yandı. Kalanları ise yerlerinde kaldı ve kaçmadı" dedi ve ekledi "Köprüyü aşarak diğer kıyıya geçmek için canlarını verdiler."

"Ukrayna ordusu savaşa hazırlıklı mı?"

New York Times'ın raporu, tugayın savaş için hazır durumda olmadığını ve işgal günü sadece tugayın yarısının içtimada hazır bulunduğunu belirtiyor.

Savaş koatik bir şeydir. Ruslar gibi Ukrayna ordusu da planlama, iletişim ve komuta-kontrol sorunları yaşıyor. İnsan gücü ve ekipman kaybı veriyor, lojistik sorunlarla karşılaşıyor, vesaire. Bunları duymuyoruz zira savaşın ele alınarak yayınlanma kapsamı orantısız.

59'uncu Tugay çetin bir savaş veriyor. Ancak savaşarak geri çekildiği sırada Rus güçlerince yerle bir ediliyor. Bu tugay hangi noktada harb kabiliyetini yitirdi? Bu zaten böyle miydi? Diğer Ukrayna birliklerinin durumu nasıl?

Bir diğer enteresan not ise, görünüşe göre Ukrayna'nın savaş uçakları ve hava savunma sistemleri gibi kilit önemdeki savaş olanaklarını Kiev'i savunmak üzere kaçırmış olması. Kiev'i savunmak için 59'uncu Tugayı kaynaksız bırakmak akıllıca mıydı? Bu tugay daha sert bir direniş gösterebilir miydi?

Başlangıçtan beri Ukrayna ordusunun karşı karşıya kaldığı ana sorun, her şeyi aynı anda savunmaya yetecek kadar güce sahip olmaması. Ruslar ise sayısal bir avantaja sahipler ve amaçlarına erişme karşılığında askerlerini ve silahlarını vermeye hazırlar.


Bill Roggio tarafından sosyal medyada paylaşılan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 3013 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Bill Roggio Arşivi