Bill Roggio

Bill Roggio

Pentagon sözcüsünün 'çaresiz' Taliban yorumu

Pentagon sözcüsünün 'çaresiz' Taliban yorumu

Taliban'ın bu hafta Ferah şehrine girmesine ve ülkedeki diğer 2 ilçeyi daha kontrol altına almasına rağmen Pentagon sözcüsü Dana White grubun hala "çaresiz" olduğunu düşünüyor. White, 6 Afgan ordu birliğinin (başlayalı en az 8 ay olan!) operasyonda olduğunu söyleyerek, Taliban'ın insiyatifi elinde tuttuğunu reddetti.

White bu yorumları Perşembe günkü Pentagon brifinginde yapmıştı.

Taliban'ın il merkezlerine nasıl saldırı yapabildiği sorusuna White, "Çaresizler" şeklinde cevap verdi.

Taliban'ın insiyatif i eline geçirmediğini söyleyen White, grubun yalnızca "yumuşak hedefleri" hedef aldıklarını iddia etti.

White iki hafta önce de neredeyse aynı yorumu yaparak grubun intihar saldırılarına başladığını çünkü "çaresiz" olduklarını ve "sahayı kaybettiklerini" açıklamıştı. Ancak verilere göre Taliban ülkenin %59'unda, 407 ilçede etkili olmaya devam ediyor ki bu oran ABD güçlerinin Afganistan'ı 2001 yılında işgal ettiğinden bu yana görülmüş en yüksek oran. Afganistan nüfusundaki Taliban kontrolü, sivil kayıpların çoğalması, mezhepçi saldırılar, güvenlik kazaları, Afgan ordusunun sarsılması gibi diğer faktörler White'ın polyannacı Afganistan değerlendirmesini çürütür nitelikte. 

Perşembe günkü brifingde White, "6 Afgan ordu birliği de saldırıda" diyerek Afganistan güvenlik durumunun parlak göründüğünü söyledi. White bunu “harika bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi ve şöyle konuştu:

"Şu an, ilk defa tüm Afganistan'da Afgan ordusunun 6 birliği de Taliban'a karşı saldırıda. Bu, Afganistan için harika bir kilometre taşı."

Problem şu ki bu 6 Afgan Ordusu birliği 8 aydır saldırıda ve yine de Afganistan'daki savaşın temposunu Taliban belirliyor. Savunma Bakanı James Mattis, 3 Ekim 2017'de Senato Silahlı Hizmetler Komitesine verdiği ifadede bunu belirtmişti. Mattis, "Geçen aydan başlayarak (Eylül 2017) uzun süredir devam eden bu mücadelede ilk kez altı Afgan askeri birliklerinin hepsi de saldırı operasyonlarına katıldılar." ifadelerini kullanmıştı. 

White'ın Afganistan'daki mevcut durumla ilgili açıklamaları gerçeklikle pek bağdaşmıyor gibi görünüyor. 

Taliban'ın kırsal alandaki hakimiyetiyle ilgili yürütülen mücadelede çok az ilerleme kaydedildi. Hatta Taliban kırsal alandaki hakimiyetini şehir merkezlerini tehdit etmek için kullanmaya devam etti. Bu haftanın başlarında Ferah kentine saldırı başlattılar ve çatışmalar hala devam ediyor. Bu konular hakkında nadiren açık sözlü olan Afgan Savunma Bakanlığına göre 6 diğer ilçe ise tehdit altında. 

Taliban ne çaresiz ne de sahada kayba uğruyor. Afgan ordusunun 6 birliğinin 8 aydır saldırıda olmasına rağmen White'ın, Pentagon'un ve NATO'nun belirttiğinin aksine Taliban geri çekilmeye dair bir işaret göstermiyor.

Çeviri: Mepa News

Bu makalede yer alan görüşler yazara aittir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 5137 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Bill Roggio Arşivi