Gulbeddin Hikmetyar seçim kampanyasını başlattı

Gulbeddin Hikmetyar seçim kampanyasını başlattı

Eski Afganistan başbakanı Hikmetyar devlet başkanlığı seçimleri için kampanyasını başlattı.

Afganistan Hizb-i-İslami Partisi lideri eski Başbakan Gulbuddin Hikmetyar Perşembe günü Kabil'de seçim kampanyasını başlattı ve burada savaşın kazanılamayacağını, seçimlerin ülkeyi mevcut krizden çıkaracak tek çözüm olduğunu söyledi. 

Siyasi rakiplerinden bazılarına karşı çıkan Hikmetyar, Başbakanlık görevlisi, icra kurulu başkanı ve üçüncü başkan yardımcısının oluşturulmasının siyasi rüşvetten başka bir şey olmadığını söyledi. 

Afganistan hükümetiyle 2016 yılında yapılan bir barış anlaşması sonucunda Afganistan siyasetinde yeniden ortaya çıkan Hikmetyar, geçici bir hükümetin kurulma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirterek, seçimlerin 28 Eylül’deki zaman çizelgesine dayanarak yapıldığını söyledi. 

Dünyabülteni'nin haberine göre, “Seçimler için alternatif yok. Savaş seçimler olmadan bitemez." diyen Hikmetyar, rakiplerinden bazılarının süreci siyasi rüşvet yoluyla manipüle etmeye çalıştığını ve yasadışı eylemlere başvurduğunu söyledi. 

Yönetim ile din arası uçurum kapanacak, mahkumlar affedilecek

Hikmetyar, devlet başkanı olarak göreve başladığında tüm mahkumların serbest bırakılacağını söyledi. Aynı zamanda camilerle Başkanlık Sarayı arasındaki boşluğu kapatmaya ve dini alimin üst düzey ulusal karar alma düzeyleri ve politika konularında işe alınacağına dair söz verdi. 

Seçimler 28 Eylül'de

Afgan seçmen, Taliban'ın 2001 yılında hükümetten düşürülmesinin ardından 4'üncüsü düzenlenecek devlet başkanlığı seçimleri için 28 Eylül'de sandığa gidecek. Seçim Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşık 60 gün sürecek propaganda süresince 18 aday ülkenin devlet başkanı olmak için yarışacak.

Mevcut Devlet Başkanı Eşref Gani ve Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın da aralarında bulunduğu adaylar arasındaki diğer iddialı isimler ise Hizb-i İslami lideri ve eski Afganistan Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Muhammed Hanif Etmer ve Rahmetullah Nebil.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.