Güney Kore Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Biden'la görüşecek

Güney Kore Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Biden'la görüşecek

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Seuk Yeol, ABD Başkanı Joe Biden’la Washington’da bir araya gelecek.

(Fotoğraf: Twitter / Yoon Suk Yeol)

İki lider bölgede Kuzey Kore'den kaynaklanan tehditleri ve ABD, Güney Kore işbirliklerini masaya yatıracak.

Yoon, 24-29 Nisan tarihleri arasında resmi temaslarda bulunmak üzere ABD’de olacak. Yoon Seuk Yeol, 12 yıl aradan sonra ABD’yi ziyaret eden ilk Güney Kore Cumhurbaşkanı oluyor. Ziyaret aynı zamanda iki ülkenin stratejik ortaklığının da 70. yılına denk gelmesiyle dikkat çekiyor.

Bugün gelinen noktada; Kuzey Kore’nin hızla nükleer silahlar geliştirmesi Güney Kore’de ciddi kaygılara yaratıyor. Bir yandan ABD, Güney Kore’ye destek verir ve kendi nükleer şemsiyesi altında koruması altında tutarken ülke içerisinde bunun yetersiz olduğunu, Güney Kore’nin kendi nükleer silahlarını geliştirmesi gerektiğini düşünenler de var.

Asan Siyaset Çalışmaları Enstitüsü isimli bir kuruluş tarafından son yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 54’ü ABD’nin Asyalı bir müttefik ülke için kendi güvenliğini tehlikeye atacak bir girişimde bulunmayacağını düşündüğünü söylüyor.

Aynı ankete katılanların yüzde 64’ü Güney Kore’nin de kendi nükleer silahlarını geliştirmesi gerektiğini savunuyor.

Zirvede bu çerçevede ABD’nin “genişletişmiş caydırıcılık” adı verilen koruma kalkanı konusunun da masada olacağı belirtiliyor.

Üst düzey bir ABD yetkilisi de Biden yönetiminin zirve sırasında ABD’nin olası bir Kuzey Kore nükleer saldırısına karşı Güney Kore’ye dair güvencelerinin altının daha kalın çizgilerle çizileceğini söyledi.

Ukrayna Konusu

Öte yandan Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ABD’nin Asya’dan ilgisini bu bölgeye kaydırdığı şeklinde de kaygılar var. Diğer taraftan son zamanlarda sızan bazı ABD askeri belgelerinde ABD’nin Ukrayna’ya destek konusunda Güney Kore’ye baskı yaptığı bunun da Washington ve Seul arasında bir tatsızlığa neden olduğu ifade ediliyor.

Top mermilerinin ana üreticilerinden biri olan Güney Kore, Rusya’yla ilişkilerini de gözeterek Ukrayna’ya ölümcül silahlar temin etmediğini açıkladı. Diğer yandan insani yardımlar konusunda da kısıtlı adımlar attı.
Güney Kore, özellikle iş dünyasındaki ortak yatırım ve çıkarları nedeniyle Rusya’nın tepkisini çekecek girişimlerde bulunmaktan geri duruyor.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon, geçen hafta Reuters haber ajansına verdiği röportajda savaşın başından bu yana ilk kez Ukrayna’ya silah temini konusunda ılımlı mesajlar verdi. Yoon, Ukrayna’nın yeni ve büyük bir saldırıya maruz kalması ya da uluslararası kamuoyunda hoş karşılanmayacak gelişmelerin yaşanması halinde insani yardımın dışında Ukrayna’ya silah temininde de bulunabileceklerini ifade etti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı ve ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü ortak basın toplantısı düzenleyecekler. Yoon, Perşembe günü ABD Kongresi’ne hitap edecek. Washington temaslarının ardından Boston’a geçecek olan Yoon, burada da Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yapacak.

Yoon beraberinde özellikle yüksek teknoloji ürünü çip ve pil üreticileriyle birlikte ABD seyahatini gerçekleştirecek. Heyet NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ni de ziyaret edecek ve işbirlikleri konusunu görüşecek.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.