Hafter güçleri Trablus'ta fabrika vurdu: 7 sivil öldü

Hafter güçleri Trablus'ta fabrika vurdu: 7 sivil öldü

Halife Hafter'e bağlı savaş uçakları Trablus'ta bir fabrikaya hava saldırısı düzenledi.

Halife Hafter'e bağlı savaş uçakları Trablus'ta bir fabrikaya hava saldırısı düzenledi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Libya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Hafter güçlerine bağlı savaş uçakları başkent Trablus'ta bulunan bir bisküvi fabrikasını hava saldırısıyla hedef aldı.

Bakanlık, hava saldırısında beşi yabancı uyruklu yedi fabrika işçisinin saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Şehir merkezinin güneyinde düzenlenen saldırıda en az 15 yabancı işçi de yaralandı.

Hafter güçlerinden ise konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

6 Kasım günü Hafter'e bağlı savaş uçakları Trablus'un güneyinde yer alan Ayn Zara bölgesinde sivilleri hedef alan bir hava saldırısı düzenlemişti.

Düzenlenen saldırıda en az 3 sivil hayatını kaybetmişti.

Halife Hafter kimdir?

Halife Hafter, ülkenin batısındaki Trablus hükümeti ile dost olan gruplara karşı acımasız bir savaş başlatması ve petrol ticareti yapılan bazı limanları ele geçirmek gibi birkaç siyasi operasyonel hamlelerden sonra, Libya'da yükselen önemli bir aktör halini aldı.

Kaddafi’nin 1978-1987 yılları arasında Çad’a açtığı savaşta esir düşen General Halife Hafter, ABD ordusunun yardımıyla kurtarıldı. ABD siyasi sığınma hakkı tanımasıyla ABD’ye yerleşen Hafter, o günden sonra ülke dışında Kaddafi’ye karşı faaliyetler yürütmeye başladı. Ancak bu süreçte hem Kaddafi yönetimi ve hem de Kaddafi karşıtları nazarında soru işaretleri taşıyan bir isim olarak ünlendi. İki taraf da Hafter'i CIA ajanı olarak suçladı.

Libya’da Kaddafi’ye karşı başlayan ayaklanmadan bir ay sonra Mart 2011’de 20 yıl aradan sonra tekrar Libya’ya döndü. Kaddafi’nin devrilmesinin ardından da Libya Milli Meclisi tarafından kara kuvvetleri komutanlığına atandı. Libyalılar’ın siyasi planları olduğu gerekçesiyle mesafeli yaklaştığı Hafter, 2013 yılında bir muhtıra yayınlayarak “meclisi feshettiğini” ilan etmişti.

60 bine yakın savaşçıya liderlik ettiği düşünülen Hafter'in ABD'nin bölgedeki etkisinin zayıflamasının ardından Rusya'yı yeni bir partner olarak görmeye başladığı ifade ediliyordu. Hafter, İslami hareketlere karşı duran laik ve liberal kesim tarafından destek görüyordu. Batılı ülkelerden aldığı desteğin Halife Hafter'in Libya'da meclis üstü bir güç haline gelmesinde büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Libya'nın doğusundaki muhalif gruplara yönelik düzenlenen askeri operasyonlarda ABD, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır Hafter'e destek veriyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.