Halife Hafter'in saldırı başlattığı Derne kentinde son durum

Halife Hafter'in saldırı başlattığı Derne kentinde son durum

Libya'nın Derne şehrinde Halife Hafter'e bağlı güçlerin ilerleyişi devam ederken çatışmalarda sona yaklaşılıyor.

Derne'ye başlatılan operasyon sürerken Halife Hafter'e bağlı güçler şehirde önemli ölçüde ilerlemiş durumda.

Libya'nın doğusundaki sahil kenti Derne'yi "Mücahitler Şura Konseyi"nin elinden almak için başlatılan operasyonda bir ayı aşkın süre geride kaldı. Halife Hafter komutasındaki "Libya Ulusal Ordusu" tarafından 7 Mayıs tarihinde ilk adımı atılan saldırılar bugüne dek yoğun bir şekilde devam etti.

Şehre yönelik saldırılar başladıktan bir süre sonra "Mücahitler Şura Konseyi" lideri Atiyye eş Şari bir açıklama yaparak yeni bir oluşum kurulduğunu ilan etmişti. Eş Şari, "Derne Savunma Güçleri" adını alan oluşuma katılarak şehri savunmak isteyenleri eğitmeye hazır olduklarını duyurmuştu.

Atiyye eş Şari

Uzun süredir tamamen kuşatılmış olan Derne'de gıda ve ilaç sıkıntısının var olduğu biliniyor. Öte yandan şehirde bulunan silahlı gruplar da askeri bakımdan Hafter güçleri karşısında oldukça yetersiz ve zayıf durumda. Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından aktif bir biçimde desteklenen, Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle de yakın ilişkileri olan Hafter'e bağlı kuvvetlerin bu sebeple Derne'de daha rahat hareket ettiği söylenebilir.

Derne şehrinde çatışmalar, şehrin üç bölgesinde yoğunlaşıyor: Şîha, Bilad ve Cebile. Şehrin liman bölgesini ve Derne girişindeki bazı mahalleleri ele geçiren Hafter güçleri bu bölgelere doğru, özellikle Şîha'nın doğu, güney ve batı yönlerinden ilerleme girişiminde bulunuyor. Son olarak Şîha'da ilerleyen "Libya Ulusal Ordusu", "Derne Savunma Güçleri"nin karşı saldırıları sonucu Şîha'dan çekilmek zorunda kaldı. Batı Şîha'da ise ağır çatışmalar sürüyor.

Bölgede son duruma dair harita:

ekran-resmi-2018-06-11-12.49.16.jpg

Yüksek çözünürlük için resme tıklayın

Libya'nın doğusunda Hafter güçlerinin kontrol etmediği tek nokta olan Derne'de ateşkes için, Birleşmiş Milletler misyonu dahil birçok taraftan açıklama yapıldı. Ancak buna rağmen savaş tüm şiddetiyle devam ediyor. Hafter'in, şehri Ramazan bayramından önce ele geçirmek istediği ifade ediliyor.

Derne, 2015 yılında "Mücahitler Şura Konseyi" tarafından IŞİD'ten ele geçirilmişti. Bölgedeki İslami eksenli grupların çatı oluşumu olan grup, Tobruk hükümeti güçlerini de şehirden çıkarmıştı. Libya'nın doğusunda Hafter'in güç kazanmasıyla şehir uzun süredir kuşatma altında bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.