Hamaney: ABD ile savaş istemiyoruz

Hamaney: ABD ile savaş istemiyoruz

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin ABD ile bir savaş istemediğini söyledi.

Tahran hattındaki gerilimin had safhaya çıktığı ve savaş söylemlerinin arttığı bir ortamda İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den tansiyonu düşürücü bir açıklama geldi. Hamaney, ülkesinin ABD ile bir savaş istemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Meclis Başkanı Ali Laricani başta olmak üzere İran'ın önde gelen siyasi ve askeri yetkilileriyle bir araya gelen Hamaney, burada yaptığı konuşmada, İran'ın da ABD'nin de savaş peşinde olmadığını dile getirdi.

Hamaney, söz konusu mücadelenin "iradelerin çarpışması" olduğunu belirterek, "Bizim irademiz daha güçlüdür. İran halkı ABD'ye karşı direniş seçeneğini benimsemiştir ve bu mücadelede ABD geri adım atmak zorunda kalacaktır. Bu askeri bir mücadele değildir, çünkü savaş olmayacak. Savaşın olması ABD'nin de çıkarına değil, bunu çok iyi biliyorlar." ifadelerini kullandı.

İran'ın içinde bazı kişilerin müzakere etmenin sakıncalı olmadığı yönünde görüş bildirdiğine dikkati çeken Hamaney, "ABD bugünkü tavrını sürdürdükçe müzakere olmaz. Mevcut Amerikan yönetimiyle yapılacak müzakere, iki kere zehirdir. Müzakere yani muamele ve alışveriş ancak ABD'nin hedef aldığı bizim güçlü yönümüzdür." diye konuştu.

"Nükleer anlaşma bir daha müzakere edilmeyecek"

Ülkesinin daha önce yapılan nükleer anlaşmayı bir daha hiçbir koşulda müzakere etmeyeceğinin altını çizen dini lider, ayrıca İran'da bilinçli ve aydın hiç kimsenin yeni bir müzakere peşinde olmadığını salık verdi.

Hamaney konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Savunma silahlarınızla ilgili müzakere yapalım ve neden bu kadar menzilli füze üretiyorsunuz, menzilini düşürün' diyorlar. 'Eğer biz sizi vurursak üslerimizi vuracak güce sahip olmayın ve cevap verebilecek seviyeye gelmeyin' diyorlar. Ayrıca 'bölgedeki stratejik derinliğiniz ile ilgili konuşalım ve bundan vazgeçin' diyorlar. Hesapçı adamlarla yapılacak müzakere temelden yanlıştır, kaldı ki bunlar hesapçı adamlar da değil ve hiçbir şeye bağlı kalmıyorlar."

"Onların da sorunları var ve o kadar güçlü değiller"

ABD'nin içeride sosyal ve ekonomik birçok krizle karşı karşıya kaldığını ifade eden İran lideri, "Hükümetin durumu da tutarlılık arz etmiyor, bir adam çıkıp bir şey söylüyor öbür gün başka biri çıkıp onun tersini dile getiriyor. Düşmanı o kadar büyütmeyin. Düşman güçsüzdür, zavallıdır ve çaresizdir denilemez ancak onların da sorunları var ve o kadar güçlü değiller." değerlendirmesinde bulundu.

Hamaney ayrıca hem ABD'nin hem de Avrupa Birliği ülkelerinin Asya ülkelerine karşı yürüttükleri siyasetin kendi zararlarına neticelendiğini belirterek, "ABD'de uzmanlar bu baskıların İran'da ekonomik bir sıçramaya neden olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor." şeklinde konuştu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum