Hindistan Keşmir'de Müslümanların bayram namazı kılmasına 4 yıldır engel oluyor

Hindistan Keşmir'de Müslümanların bayram namazı kılmasına 4 yıldır engel oluyor

Keşmir'in başkenti Srinagar'da 4 yıldır bayram namazlarının kılınamadığı bildiriliyor.

Keşmir'de Hindistan'ın Müslüman nüfusa yönelik baskı politikaları devam ediyor.

Hindistan işgali altındaki bölgenin başkenti Srinagar'da 4 yıldır bayram namazlarının kılınamadığı ifade ediliyor.

Keşmirli Müslümanlar, işgalci Hint yönetiminin bu yıl da Srinagar'daki Camia Mescid'de bayram namazı kılınmasına izin vermediğini belirtti.

Camia Mescid, Keşmir'in en büyük camisi niteliğinde. 1402 yılında inşası tamamlanan cami, Keşmirli Müslümanlar için dini öneminin yanı sıra siyasi olarak da önem arz eden bir yapı.

Keşmir'de durum kötüleşiyor

Hindistan işgali altındaki Keşmir, tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, Keşmir'de Hindistan işgaline karşı silahlı direniş gerçekleştiren yerel gruplar da zor bir süreçten geçiyor.

Yerel kaynaklar, Keşmir'in kritik bir dönemeçten geçtiğini, Hint işgaline karşı direnişin bu krizi atlatamaması halinde uzun yıllar boyunca bölgede etkisini yitireceğini belirtiyor.

Keşmir meselesi

Hindistan işgali altındaki Keşmir, uzun yıllardır baskı ve katliamlarla anılan bir diğer İslam coğrafyası. 70 yılı aşkın süredir Müslümanlara yönelik ihlallerin devam ettiği Keşmir, aktif olarak da Hint işgaline karşı Müslümanların direnişine sahne oluyor.

Keşmir’in tamamında 15 milyondan fazla Müslümanın yaşadığı biliniyor. Keşmir toprakları Pakistan, Hindistan ve Çin arasında paylaşılmış durumda.

Hindistan, İngiltere’nin kendisine bağımsızlık verdiği 1947 yılından bu yana Keşmir’i işgal altında tutuyor. Müslüman Keşmir halkı ise bölgede Hint yönetimini istemiyor.

Müslümanlara karşı ihlaller Keşmir’in Hint işgali altındaki kısmı olan Cammu Keşmir’de yoğun olarak yaşanıyor. Müslüman halk burada Hint işgaline direniş gösteriyor. Bölgedeki sivil ve askeri direnişi baskı altına almak isteyen Hindistan, Keşmir’de 1.2 milyon asker bulunduruyor.

Hindistan bir yandan da Keşmir’i Hindulaştırmak ve Müslüman kimliğini yok etmek istiyor. Bu amaçla Müslümanlar evlerinden sürülürken bölgeye Hindular için yerleşim yerleri inşa ediliyor. Hinduların bölgeye yerleşmesi için teşvikte bulunuluyor.

Keşmir Müslümanları halen Hindistan’ın sistematik katliam, işkence, taciz ve tecavüzleriyle karşı karşıya. Bölgede İslam’ın yaşanması, camilerde bir araya gelinmesi gibi pratikler dahi Hindistan tarafından engellenerek gündelik yaşam Müslümanlar için imkansız hale getirilmek isteniyor.

kesmir-infografik.jpg

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.