Hindistan işgal altındaki Keşmir'de Hindulardan oluşan silahlı milis güç kuruyor

Hindistan işgal altındaki Keşmir'de Hindulardan oluşan silahlı milis güç kuruyor

Hindistan'ın işgal altındaki Keşmir'de kurduğu milis gücü bünyesinde binlerce Hindu silahlandırılmış durumda.

Hindistan'da İslam karşıtı BJP yönetimi, işgal altındaki Cammu Keşmir'de Hinduları silahlandırıyor.

Hİndistan kontrolündeki Keşmir'de yaşayan Hindular milis gücünde görev almak üzere Hindistan ordusunca silahlandırılıyor ve eğitime tabi tutuluyor.

AFP'nin haberine göre, Keşmir'de Hindistan işgalini sonlandırmak amacıyla savaşan silahlı gruplara karşı oluşturulan Köy Savunma Muhafızları olarak da bilinen sivil milis gücüne 5 bin kadar Hindu daha katıldı. Söz konusu milis gücünün kuruluşu geçen yıl ilan edilmişti.

"Müslümanlara yönelik baskı daha da artacak"

Keşmirli Müslüman köylüler, Hinduların silahlı bir milis gücü haline getirilmesinin Keşmir'deki süregelen baskıları daha da artıracağını düşünüyor.

Hint yetkililer, kurulan Hindu milis gücünün hedefinin taarruza geçmek değil, savunma pozisyonunda mevzilenmek olduğunu iddia etse de silahlandırılan Hindulardan milis güç kurulmasının bölge halkına karşı bir baskı aracı olarak kullanılacağından edinşe ediliyor.

Hindistan işgal ettiği Keşmir'deki ilk silahlı sivil milis gücünü 1990'lı yılların ortalarında, işgal karşıtı silahlı grupların varlığının zirvede olduğu zamanlarda kurmuştu.

İnsan hakları örgütleri, o dönemin silahlı sivil milis güçleri mensuplarını sivillere karşı çeşitli hak ihlalleri gerçekleştirmekle suçlamıştı. Hindu milisler ayrıca, cinayet, tecavüz ve haraç almakla da suçlanıyordu fakat hak ihlalleri gerçekleştirenlerin yalnızca küçük bir bölümü hapse mahkum edilmişti.

Hindistan'ın işgal karşıtı silahlı grupları dizginlemek amacıyla Keşmir topraklarında 500 binden fazla askeri bulunuyor.

kesmir-infografik.jpg

Keşmir meselesi

1947 yılında Hindistan'dan çekilen İngiltere, prenslik olarak yönetilen Keşmir'i Pakistan veya Hindistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Çoğunluğu Müslüman olan Keşmir halkı Pakistan ile birleşmeyi seçti fakat dönemin prensi Hindistan ile yola devam etmeye karar verdi.

Keşmir halkının karara karşı çıkmasıyla Pakistan ve Hindistan bölgeye askeri birlikler gönderdi ve aynı yıl iki taraf arasında savaş patlak verdi. Savaşlar dönem dönem devam etti ve bunun sonucunda Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" olarak adlandırdı. Bu süreç, Hindu ve Müslümanlar arasında 200 bin ila 2 milyon kişinin öldürüldüğü, 10 milyon ila 20 milyon kişinin yerlerinden sürüldüğü çok büyük ve kanlı bir savaşa dönüştü.

Pakistan'dan yapılan taarruzda Keşmir'in Muzafferabad merkezli bir kısmı Pakistan'ın yönetimine geçti. Bu bölgeye 'Azad Keşmir' (Özgür Keşmir) ismi verildi.

1965'te Keşmir'de Pakistan ve Hindistan orduları arasında başlayan çatışmalar tüm sınır boyunca Pakistan-Hindistan savaşına evrildi. Ağustos-Eylül 1965'te gerçekleşen bu savaş gözle görünür bir şekilde olmasa da Pakistan'ın zaferiyle bitti. Keşmir'de bin kilometrekare civarında toprak Hindistan'ın kontrolünden Pakistan'ın kontrolüne geçti. Bu savaşta iki taraftan toplam da 10 bine yakın kişi öldü.

1989'da Hindistan'ın yönettiği Keşmir'de, savaşçıların Keşmir'in Pakistan ile birleşmesini talep etmesi ile çatışmalar yeniden başladı. Cammu Keşmir Kurtuluş Cephesi ise Hindistan yönetimindeki Keşmir'de ortaya çıkan ilk silahlı gruplardan biriydi.

Hindistan, Pakistan'ı isyancı grupları silahlandırmak ve destek vermekle suçluyor. Pakistan ise bu gruplara yalnızca diplomatik destek sağladığını savunuyor.

2019 yılına gelindiğinde Hindistan, Cammu Keşmir'in yıllarca sahip olduğu özel statüsünü kaldırmıştı. Hindistan Anayasası'nın 370'nci maddesi, 35A fıkrasına göre, Keşmir'in yasama organına bölgenin "daimi oturum iznine sahip kişileri" tanımlama yetkisi veriliyor ve bu kişilerin hakları tanımlanıyordu. Söz konusu maddenin kaldırılmasının, demografik yapıda değişimlere yol açabileceği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum