Hindistan Keşmir'in lityum kaynaklarını İsrail'e mi devrediyor?

Hindistan Keşmir'in lityum kaynaklarını İsrail'e mi devrediyor?

Hindistan'ın işgal altındaki Cammu Keşmir'de keşfedilen lityum kaynaklarını İsrailli bir şirkete devrettiği ileri sürüldü.

Hindistan işgali altında bulunan Cammu Keşmir bölgesi son dönemde Müslüman halka yönelik ihlallerin yanı sıra keşfedilen yer altı kaynaklarıyla da gündemde.

Hindistan yönetimi bu yılın başında Cammu bölgesinde Pakistan sınırına yakın alanlarda lityum rezervleri keşfedildiğini açıklamıştı.

Bölgede lityum keşfedilmesinin ardından Hindistan'ın buradaki çalışmalarının hızlanması ve rezervleri ihaleye açması bekleniyordu.

"İsrail ile anlaşıldı"

Keşmirli kaynakların aktardığı bilgilere göre Hindistan, ticari ve askeri alandaki yakın ortaklarından İsrail ile, bölgedeki lityum rezervlerinin çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı.

Cammu Keşmir'deki Nichahama ve Hangnikott bölgelerinde yer alan rezervlerin çıkarılması için İsrailli bir firmayla anlaşıldığı, anlaşmanın yap-işlet-devret modeline göre kurgulandığı iddia edildi.

Bölge kaynaklarının iddiasına ilişkin Hindistan ve İsrail'den henüz bir açıklama yapılmadı.

Lityumun kullanım alanları ve önemi

1817'de Johan August Arfwedson tarafından keşfedilen lityum geçmişte daha çok tıp ve özellikle nöroloji alanında kullanımı nedeniyle önemsenmekteydi.

Fakat son dönemde gelişen yüksek teknolojilerde lityum kullanımına duyulan ihtiyaç lityumun daha çok bu alanlarda önemsenmesine neden oldu. Bu da lityumun değerini ve önemini artırdı.

Lityum; mobil cihaz, dizüstü bilgisayar, tablet, telefon, istasyon kurulumu, GPS sistemleri, insansız hava aracı, hassas güdümlü silah, hipersonik silah, nükleer silah, uydular, hayalet uçak, elektrikli taşıt, pil ve bilgisayar çipi gibi alanlarda kullanılıyor. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla lityumun değerinin, öneminin ve tüketiminin daha da artması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.