Hindistan kontrolündeki Keşmir'de Müslüman olan kadınlara baskı

Hindistan kontrolündeki Keşmir'de Müslüman olan kadınlara baskı

Keşmir'de Sih iken Müslüman olan ve Müslümanlarla evlenen kadınlar bir taraftan ailelerinden ve yönetimden baskıya uğrarken bir yandan tutuklanan eşlerinin serbest kalması için çalışıyor

Çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Hindistan kontrolündeki Cemmu Keşmir'de iki Sih kadının İslamiyeti seçip Müslüman erkeklerle evlenmesi sonrası bölgede Müslüman-Sih gerginliği yaşanıyor.

Hindistan'ın yerel idaresinin bu krizde Sihlerin tarafını tutması ise dikkat çekiyor.

Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'in merkezi Srinagar'da 19 yaşındaki Sih genç kız Manmeet Kaur, ailesinin itirazına rağmen İslamiyeti seçti ve geçtiğimiz 21 Haziran'da kendisi de Müslüman olan Şehid Nazir Bhat ile evlenip ismini Zoya olarak değiştirdi.

Gözaltı ve tutuklama

Genç kızın ailesinin Şehid Nazir Bhat'ın kızlarını zorla Müslüman yapıp kaçırdığına dair şikayeti üzerine Bhat gözaltına alındı ve ardından tutuklandı.

"Yetişkinim, kanunen istediğim dini seçer, istediğimle evlenirim"

Yeni ismiyle Zoya Kaur ise zorla Sih ailesine teslim edildi. Kaur, Müslüman olmayı da Şehid Nazir Bhat ile evlenmeyi de kendi hür iradesiyle kabul ettiğini beyan ettiğini belirtti. Kaur 19 yaşında ve yetişkin olduğunu, kanunen kendi kararlarını verebilecek yaşta olduğunu ifade etti.

Kanunen yetişkin iki bireylerin kendi hür iradelerince evlenmelerinin kaçırma ve zorla Müslüman yapma olarak nitelendirilmesi, bu suçlamalarla Şehid Nazir Bhat'ın tutuklanması Hindistan genelinde Müslümanlar arasında büyük tepki çekti.

Benzeri bir olay daha yaşanmıştı

Yakın zamanda Keşmir'de benzeri bir olay daha yaşanmıştı. 1992 doğumlu Sih kadın Danmeet Kour 2012'de kendi iradesiyle Müslüman olmuş ve 2014'te kendisinden bir yaş büyük olan Müslüman Muzaffer Şaban ile evlenmişti.

Danmeet Kour'un İslamiyeti seçmiş olmasına ve Müslüman biriyle evlenmesine şiddetle karşı çıkan Sih ailesinin ısrarlı şikayetleri sonucunda Muzaffer Şaban Danmeet Kour'u "zorla Müslüman yapmak ve evliliğe zorlamaktan" 2021 yılı başında tutuklandı.

Danmeet Kour çocuk değil 29 yaşında olduğunu vurgulayarak kendi iradesiyle Müslüman olduğunu, kocasıyla Müslüman olduktan 2 sene sonra evlendiğini belirterek kocasının serbest bırakılmasını talep ediyor.

Hindistan'da İslam'a davetin her türlüsü "zorlama" kabul ediliyor

Son yıllarda Hindistan'da Müslüman olanların sayısında artış gözlemleniyor.

Hindistan'da da diğer ülkelerde olduğu gibi Müslüman olanların çoğunluğunun kadın olması dikkat çekiyor. 2014'ten bu yana Hindistan'ı yöneten Narendra Modi liderliğindeki radikal Hindu partisi BJP'nin çıkardığı yeni yasalarla bu gidişatı engellemeye çalıştığı gözlemleniyor.

Ülkede "din değiştirmeye zorlamayı engelleme amacıyla" çıkarıldığı iddia edilen yeni yasaların tanımlamalarındaki muğlaklık, Müslümanların İslam'a her türlü davet çalışmasının "zorlama" kapsamına sokulmasına ve engellenmeye çalışılmasına olanak sağlıyor.

Hindistan ve Keşmir'de Müslüman ve Sih nüfusu

2021 yılı sonunda nüfusu 1,4 milyara ulaşması beklenen Hindistan genelinde resmi rakamlara göre 223 milyon Müslüman bulunuyor.

Hindistan yönetimi Müslüman nüfusu az göstermeye çalışmakla suçlanıyor ve gerçekte Hindistan'da 300 milyondan fazla Müslüman yaşadığı tahmin ediliyor.

Dünyanın en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkesi

Bu rakamla Hindistan dünyanın en çok Müslüman nüfusa sahip ülkesi oluyor.

Müslümanların nüfus artış hızının yüksekliğine bağlı olarak her sene Hindistan nüfusunda Müslümanların oranı artıyor.

Hindistan genelinde Sih nüfusunun ise 23 milyon olduğu tahmin ediliyor. Dünya genelinde ise Sih nüfusu yaklaşık 30 milyondan ibaret olduğu hesaplanıyor.

Hindistan'ın en kuzeyinde yer alan 13,5 milyon nüfusa sahip Cemmu Keşmir eyaletinde nüfusun yüzde 70'den fazlasının Müslüman, yüzde 20-25'nin Hindu, yüzde 2'sinin Sih, kalanının ise Budist, Hristiyan ve diğer dinlerden olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.