Hindistan'da başörtülü Müslüman kız öğrenciler okullara alınmıyor

Hindistan'da başörtülü Müslüman kız öğrenciler okullara alınmıyor

Hindistan'daki Karnataka eyaletinde okullarda başörtüsü yasağı getirilmesi sebebiyle Müslüman kız öğrenciler devlet okullarında sınavlara giremiyor.

(Fotoğraf: Thoufeeq.K)

Hindistan'daki Karnataka eyaletinde eğitimde başörtüsü yasağı sebebiyle Müslüman kız öğrenciler uzun süredir okula gidemiyor.

Müslüman kız öğrenciler pazartesi günü, Karnataka eyaletinde bulunan devlet eğitim kurumlarının sınavlara başörtülü bir şekilde girilmesine dair izin çıkartması için Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulundu.

Karnataka Yüksek Mahkemesi ise Müslüman kız öğrencilerin sınava girmelerinde nihai kararı verecek üç hakimden oluşan bir heyetin kurulmasını değerlendireceğini açıkladı.

Eyaletteki birçok Müslüman kız öğrenci başörtülü bir şekilde devlet okullarına girememeleri sebebiyle özel okullara yönelmişti.

Ancak özel okulların, devlet okullarındaki uygulamalı sınavlara denkliği bulunmaması sebebiyle Müslüman kız öğrenciler devlet eğitim kurumlarında sınavlara girmek istiyor.

Ne olmuştu?

Hindististan'ın Karnataka eyaletinde geçen yıl Yüksek Mahkeme, okullarda Müslüman öğrencilere başörtüsü yasağını onaylamıştı.

Karnataka Yüksek Mahkemesi'nin kararında başörtüsü takmanın İslam için bir 'esas olmadığına' hükmedilmişti.

Mahkemenin başörtüsüne yasak getirmesi sonrasında yüzlerce Müslüman öğrenci eğitime devam edememişti.

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde Müslümanları hedef alan ayrımcı politikalar 30 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Eyalette resmi rakamlara göre yaklaşık 8 milyon Müslüman yaşıyor.

Başbakan Narendra Modi öncülüğündeki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) 2014 yılında  iktidara gelmesiyle birlikte Müslümanlara yönelik nefret söyleminin ve şiddetin arttığı gözlemleniyor.

Bilhassa nefret söylemleri sebebiyle radikal olarak tanımlanan bazı Hindu gruplar, ülkedeki Müslüman varlığını kabul etmiyor.

Hindistan'da özellikle son dönemde iktidar partisinin desteklediği radikal Hindu çetelerce Müslümanları hedef alan ölümcül linçler ve diğer saldırılarda büyük artış yaşanmış durumda.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.