Müslümanların hedefte olduğu Hindistan'da başörtüsüne izin çıkmıyor

Müslümanların hedefte olduğu Hindistan'da başörtüsüne izin çıkmıyor

Hindistan'da Yüksek Mahkeme jüri heyeti, Müslüman öğrencilerin okullarda başörtüsü takma izni verecek bir karar üzerine anlaşma sağlayamadı.

Yüksek Mahkeme heyetinin konuya ilişkin gündeme getirdiği ana başlıklarda oybirliğinin sağlanamadığı belirtildi.

Böylece heyet, son kararı belirlemek üzere davayı başyargıca taşıma sonucuna vardı.

Başyargıcın kadın ve kız öğrencilerin okullarda başörtüsü takıp takamayacağına dair son kararı verecek daha geniş katılımlı bir heyeti tayin etmesi bekleniyor.

Hindististan'ın Karnataka eyaletinde geçtiğimiz dönem Yüksek Mahkeme, okullarda Müslüman öğrencilere başörtüsü yasağını onaylamıştı.

Karnataka Yüksek Mahkemesi'nin kararında başörtüsü takmanın İslam için bir 'esas olmadığına' hükmedilmişti.

Son olarak Hint avukat Huzeyfe Ahmedi, Karnataka eyalet yönetiminin başörtüsü yasağının yüzlerce Müslüman öğrencinin eğitimine engel olduğunu savunmuştu.

Bu kapsamda Ahmedi, konuyu Yüksek Mahkeme'ye taşımıştı.

Avukat Ahmedi, mahkemedeki heyete yaptığı konuşmada, 17 bin kadar öğrencinin başörtüsü yasağı nedeniyle sınavlara giremediğini söylemişti.

Başka bir kıdemli avukat Rajeev Dhavan ise, Müslüman kadınları hedef alan başörtüsü yasağı kararının bazı anayasa maddelerini ihlal ettiğine diikati çekmiş, Hindistan'da ve dünya genelinde başörtüsünün bir insan hakkı olduğuna değinmişti.

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde Müslümanları hedef alan ayrımcı politikalar 30 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Eyalette resmi rakamlara göre yaklaşık 8 milyon Müslüman yaşıyor.

Başbakan Narendra Modi öncülüğündeki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) 2014 yılında  iktidara gelmesiyle birlikte Müslümanlara yönelik nefret söyleminin ve şiddetin arttığı gözlemleniyor.

Bilhassa nefret söylemleri sebebiyle radikal olarak tanımlanan bazı Hindu gruplar, ülkedeki Müslüman varlığını kabul etmiyor.

Hindistan'da özellikle son dönemde iktidar partisinin desteklediği radikal Hindu çetelerce Müslümanları hedef alan ölümcül linçler ve diğer saldırılarda büyük artış yaşanmış durumda

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.