Hırvatistan yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor

Hırvatistan yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor

Hırvatistan yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor.

Hırvatistan'da sekiz adayın yarıştığı seçimde ikinci defa seçilmek için mücadele veren Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic'in iki güçlü rakibi bulunuyor: Sol cephede eski başbakan Zoran Milanovic, sağ cephede ise Miroslav Skoro seçmenin oyuna talip.

Kamuoyu yoklamaları bu üç adayın oy oranının birbirine çok yakın olduğunu gösteriyor. Hiçbir adayın bugünkü seçim sonucunda yüzde 50+ 1 çoğunluğu elde edememesi halinde en fazla oy alan iki aday 5 Ocak'ta düzenlenecek ikinci turda yeniden karşı karşıya gelecek.

Aşırı sağcı söylemler Grabar-Kitanovic'i aşırı sağa yakınlaştırdı

Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic halkla uyumlu bir kişilik sergiliyor. Grabar-Kitarovic cumhurbaşkanı koltuğunu koruyabilmek için son dönemde aşırı sağ ile fazla yakınlık kurmakla eleştiriliyor.

En büyük rakibi eski başbakan Milanovic ise liberal muhalefetin desteğine sahip. Açık sözlü ve popülist bir stili olan Milanovic iktidar partisini yolsuzlukla ve son yıllarda ülkenin yönünü aşırı milliyetçiliğe doğru çevirmekle suçluyor.

Öte yandan, milliyetçi cephede yarışın diğer güçlü adayı olan müzisyen Skoro, Grabar-Kitanovic'in oylarını bölebilir. Seçimi kazanması halinde hüküm giyen savaş suçlularını affedeceğini söyleyen Skoro'nun bu söylemi, Hırvatistan'ın eski Yugoslavya'dan ayrılması üzerine patlak veren 1991-95 savaşına dayanan milliyetçiliği körüklüyor.

Avrupa Birliği'ne (AB) 2013 yılında üye olan Hırvatistan, 1 Ocak itibariyle ilk defa AB Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.