Kosova erken seçim için sandık başında

Kosova erken seçim için sandık başında

Kosova'da halk, erken genel seçimler için sandık başına giderek oylarını kullanmaya başladı.

Kosova'da halk, erken genel seçimler için sandık başına giderek oylarını kullanmaya başladı. Yerel saat ile 07.00'de başlayan oy kullanma işlemi, 19.00'a kadar sürecek.

Kosova Merkez Seçim Komisyonunun verilerine göre, kayıtlı 1 milyon 900 bin seçmen ülke genelindeki 2 bin 547 sandıkta oy kullanabilecek.

Erken genel seçimde, 20 siyasi parti ve 4 seçim öncesi ittifaktan 1.067 milletvekili adayı 120 üyeli meclise girebilmek için mücadele ediyor.

Ülkede yüzde 5 seçim barajı var. Hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelmesi mümkün görünmüyor. Parlamentoda Sırp azınlığın 10, diğer azınlıklara ayrılan 10 milletvekilliği kotası bulunuyor.

Seçimde, aralarında Avrupa Birliği'nden temsilcilerin de bulunduğu 50 bine yakın gözlemci görev yapıyor.

Bugün yedincisi yapılan genel seçim, aynı zamanda Kosova tarihindeki dördüncü erken genel seçim olma niteliği taşıyor.

Kosova 2008'de bağımsızlığını kazanmıştı.

Erken seçim süreci

Başbakan Ramush Haradinay, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Kosova Özel Mahkemesi tarafından "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrılınca, temmuz ayında görevinden istifa etmişti.

Daha önce de Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde yargılanan ve iki kez delil yetersizliğinden beraat eden eski UÇK komutanının istifa kararının ardından meclis feshedilmiş ve erken seçim kararı alınmıştı.

Haradinay, 1998-99 savaşında Sırbistan'dan bağımsızlık kazanmak için mücadele eden eski Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) komutanlarından biri olarak oynadığı rolle ilgili olarak sorgulanmıştı.

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları, üç partinin oluşturduğu ve Haradinay'ın başında bulunduğu koalisyondan memnuniyetsizliğin muhalefet partilerine desteği artırdığını ortaya koydu.

Seçimin favorileri arasında Kosova Demokrat Partisi (PDK) ve Kosova Demokratik Ligi (LDK) ile milliyetçi çizgideki sol eğilimli Vetevendosje Hareketi bulunuyor.

Sırbistan'la ilişkileri normalleştirme vaatleri

Sırbistan ile Kosova arasındaki müzakereler, geçen yıl Kosova hükümetinin Sırbistan'dan ithal edilen ürünlere yüzde 100 gümrük vergisi getirmesinin ardından kesilmişti.

Siyasi partilerin birçoğu, kampanya sırasında 'Sırbistan'la ilişkileri normalleştirmeyi ve gümrük vergilerini azaltma'yı seçim vaadi olarak sundu.

Washington ve Brüksel de Belgrad ile Priştine arasında gerilimin azaltılarak ilişkilerin normalleştirilmesini istiyor.

AB'ye girmek isteyen Kosova, 2013'te Brüksel'in arabuluculuğunda yapılan diyaloğu kabul etti ama iki ülke arasında sık sık sorun yaşanmaya devam ediyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.