Hizbul Mücahidin'in Keşmir komutanı Riyaz Nayko öldürüldü

Hizbul Mücahidin'in Keşmir komutanı Riyaz Nayko öldürüldü

Keşmir'de faaliyet gösteren Hizbul Mücahidin'in komutanı Riyaz Nayko'nun Hint güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü bildirildi.

Hindistan’a bağlı askeri güçlerin Keşmir’deki silahlı gruplardan Hizbul Mücahidin'in önemli bir liderini öldürdüğü bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Pakistan destekli Hizbul Mücahidin'in Cammu Keşmir'deki genel komutanı Riyaz Nayko, bugün sabah saatlerinde Hint ordu güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.

Keşmir'in başkenti Srinagar yakınlarındaki Beighpora bölgesinde Hint ordusu, polisi ve paramiliter güçleriyle çıkan çatışmada Nayko'nun yanı sıra iki Hizbul Mücahidin mensubu da öldürüldü.

 

Hizbul Mücahidin'in Keşmir'deki komutanı olarak bilinen Riyaz Nayko, aynı zamanda "Keşmir'in en çok aranan ismi" olarak da anılıyordu.

riyaznayko.jpeg

Riyaz Nayko

Nayko'nun öldürülmesinin ardından bölgede Hint güçleriyle Keşmir halkı arasında çatışma çıktı.

Keşmir'de atmosferin oldukça gergin olduğu, internet bağlantısının ve iletişimin büyük ölçüde kesildiği ifade ediliyor.

Bölgede Hint güvenlik kuvvetleri ile direnişçiler arasında son iki gün içinde çıkan çatışmalarda ikisi üst rütbeli en az 8 hint askeri öldürülmüştü.

Ne olmuştu?

İktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP), seçim vaadi olarak sunduğu Keşmir'in özel statüsünü kaldırma kararını 5 Ağustos 2019 tarihinde uygulamıştı.

Bu kapsamda, anayasanın Keşmir'e özel statü veren 370 ve 35A maddeleri kaldırılmıştı.

Yürürlükten kaldırılan maddelerle Keşmir dışındaki Hindistanlıların bölgede yerleşmesi, mülk satın alması, yerel hükümete memurluk yapması ve bölgede akademisyenlik yapması yasaklanıyordu.

Aynı zamanda bu maddeler bölge yönetiminin çoğu meselede kendi kanunlarını çıkarabilmesini sağlıyordu.

Keşmir'in demografisini ve siyasi yapısını koruyan maddelerin ortadan kalkmasının ardından, bölgeyi en hafif ihtimalle bir demografik kriz beklediği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.