Husiler 'İsrailli iş adamına ait' kargo gemisini ele geçirdikleri görüntüleri yayınladı

Husiler 'İsrailli iş adamına ait' kargo gemisini ele geçirdikleri görüntüleri yayınladı

Yemen'deki Husiler İsrailli bir iş adamına ait olduğu belirtilen kargo gemisini ele geçirdikleri görüntüleri yayınladı.

Galaxy Leader adlı ticari geminin sahibi olan şirket Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geminin 19 Kasım'da "askeri güçler tarafından helikopterle yasadışı bir şekilde kaçırıldığını" ve şu anda Yemen'in Hudeyde liman bölgesinde bulunduğunu söyledi.

Galaxy Leader'ın sahibi olan ve Man Adası'na kayıtlı Galaxy Maritime şirketi tarafından yapılan açıklamada, kaçırılmasının ardından gemiyle tüm iletişimin kesildiğini belirtti.

Şirketin sahibinin İsrailli bir iş adamı olduğu da aktarılan haberler arasında.

Şirketin açıklamasında, "Şirketimiz, bir denizcilik şirketi olarak siyasi veya jeopolitik durum hakkında daha fazla yorum yapmayacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Yemen'deki İran destekli Husiler Pazartesi günü, Kızıldeniz'in güneyinde seyretmekte olan bir gemiye helikopterle indirme yapan askeri güçlerine ait bir video yayınladı.

Videodaki görüntülerde silahlı güçlerin ismi geçen geminin güvertesine indiği ve geminin yönetildiği kısma girdiği görülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri gemiye el konulmasını uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi ve gemi ile mürettebatının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller düzenlediği brifingde "Husilerin Kızıldeniz'de Galaxy Leader adlı gemiye el koyması uluslararası hukukun açık bir ihlalidir" dedi ve ekledi: "Geminin ve mürettebatının derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz ve bundan sonra atılacak uygun adımlar konusunda müttefiklerimiz ve BM ortaklarımızla istişarelerde bulunacağız."

Galaxy Maritime'dan yapılan açıklamada Bahamalar bandıralı Galaxy Leader'ın mürettebatının Bulgaristan, Ukrayna, Filipinler, Meksika ve Romanya vatandaşlarından oluştuğu belirtildi.

Galaxy Maritime, "Gemi sahipleri ve yöneticileri, bu gemiye el konulmasının dünya filosunun geçiş özgürlüğünün ağır bir ihlali ve uluslararası ticaret için ciddi bir tehdit oluşturduğuna inanıyor" dedi.

Öte yandan Al Jazeera'nın haberinde geminin Türkiye'den Hindistan'a gitmekte olduğu esnada Husiler tarafından kaçırıldığı ifade edildi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum