Husiler yenilmiyor, Suudiler vazgeçmiyor: İşte Yemen'de muhtemel 3 senaryo

Husiler yenilmiyor, Suudiler vazgeçmiyor: İşte Yemen'de muhtemel 3 senaryo

"İran ve müttefikleri bu senaryoyu destekliyor çünkü Yemen'deki savaşın Suudi Arabistan ve BAE'nin gücünü emen bir kara delik olduğunu düşünüyorlar."

Suudi Arabistan Yemen'de savaştıkça Husilerin Suudi Arabistan'a füze saldırıları devam edecek.

Suudi Arabistan bu hafta, Mart 2015'te Yemen'e yaptığı askeri müdahalenin ilk gününden beri benzeri görülmemiş bir saldırı yaşadı. Pazar akşamı, Husilerin fırlattığı 7 füze Riyad dahil olmak üzere 4 farklı bölgeye düştü. 

Bu, savaşın başlangıcından bu yana ilk defa başkent Riyad'da can kaybına ve yaralanmaya yol açan bir saldırıydı. Suudi basını saldırının bir Mısır vatandaşının ölümüne yol açtığı, iki kişiyi de yaraladığını aktardı. 

Artık Suudiler savaşın sadece Yemen sınırını kapsamadığını, başkente kadar etkili olduğunu fark ettiler.

Yemen ve Husiler arasında 3 yıldır devam eden sert savaşa müdahil olan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri, Husileri hala mağlubiyete uğratamadı. Ana hedef olan Suudi Arabistan'ın güvenliği henüz sağlanamadı.

Husilerin son saldırısı, Yemen'deki savaşı bitirmek için uygulanan askeri operasyonların çok kolay bir yöntem olmadığını gösterdi. Herhangi bir taraf zafer ilan edene kadar savaş devam edecek gibi görünüyor.

Verilen büyük kayıplara bakılırsa, İran destekli Husi milisleri 3 yıldır süren savaşta kolay kolay havlu atacağa benzemiyor. Husiler büyük saldırılar ve eylemlerle gücünü göstermeye devam ediyor. Pazartesi günü, binlerce insan "Suudi saldırısı" olarak isimlendirdikleri savaşın 3. yılını protesto etmek toplanarak gösteri yaptılar. Dahası Husilere katılım sayısı hızla devam ederken teslim olan sayısı çok az.  

Sırada ne var?

Siyasi olarak Yemen 3 senedir çıkmaz içerisinde ve bugüne kadar süren savaş henüz bir sonuç getirmedi. Barış çalışmaları birçok kez geri tepti ve Suudi koalisyonun saldırılarının sonu gelmeyecek gibi gözüküyor. Husiler, sertliklerinin siyasi krize sebep olduğu yönünde suçlanırken, Arap koalisyonu ise Husiler üzerinde hala bir zafer elde edememenin sorumluluğunu taşıyor.

Yemen merkezli Abaad Çalışma ve Araştırma Merkezi isimli düşünce kuruluşu, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun askeri operasyonları ve Yemen'de meydana gelebilecek olası senaryolar üzerine detaylı bir çalışma yayınladı.

Çalışmaya göre Arap koalisyonu Yemen'deki savaşa bir an önce son vermeyi planlamıyor. Aksine, parçalanmış bir Yemen'in kontrol edilmesinin ve ele geçirilmesinin daha kolay olduğunu düşünüyor. Raporda, "Yemen'deki dramatik savaş gerçekçi bir bakış açısıyla okunursa, Arap koalisyonu Yemen'de hızlı ve kolay bir zafer elde etmek istemiyor. Bundan ziyade, stratejik çıkarlar elde etmek için, bölgede güçlü bir Yemen'in ortaya çıkmasını engelliyor." ifadeleri kullanıldı.

Muhtemel 3 senaryo

Düşünce kuruluşunun öngördüğüne göre savaşın hala devam ettiği ve anlaşma çabalarının başarısız olduğu Yemen'i muhtemel 3 senaryo bekliyor.

1. Devletin yeniden yapılanması

Suud önderliğindeki Arap koalisyonu üç yıl önce Yemen'de savaşmaya başladığında, 'meşru' Yemen hükümetini eski konumuna getirme amacında olduğunu ilan etti.

Araştırma merkezine göre eğer koalisyon güçleri Husileri yener ve BM kararı olan silahlarını teslim etmelerine ikna ederse böyle bir senaryo mümkün. Rapora göre, "Bu senaryo gerçekleşmesi zor görünse de Yemen ve Körfez ülkelerinin güvenliği için en sağlıklı olanı."

Zorluğunun temel sebebi ise koalisyon ülkelerinin farklı düşünmeleri. Yemen'in güneyinin kuzeyinden ayrılmasını isteyen BAE gibi.

2. Bölünme

Bu senaryoya göre ülkenin kuzeyi güneyinden ayrılacak ve Husiler kuzeyi ele geçirecek.

Bu senaryonun gerçekleşmesi uzun süre alacak ve tehlikeli sonuçları olacak.

Rapora göre, "Eğer bölünme gerçekleşirse, ülke hem yerel hem de uluslararası olarak tüm parçalama planlarına uygun hale gelecek. Bu şekilde birden çok devlet bölgede birbirleriyle çatışır hale gelecek."

Bu senaryonun gerçekleşmesi mümkün fakat Yemen'in bütünlüğünü ve güvenliğini, uzun vadede ise Körfez'in güvenliğini tehdit ediyor.

3. Kaos

Bu, gerçekleşmesi en olası senaryo. Bu senaryo gerçekleşirse savaş devam edecek, bölgede yeni siyasi oyuncuların ve militan grupların ortaya çıkmasına sebep olacak. 

Çalışmada bu senaryoyla ilgili, "Bu, savaşın uzun süreli bir kaosa dönüşmesine ve Yemenli insanların yok olmasına yol açacak. İran ve müttefikleri bu senaryoyu destekliyor çünkü Yemen'deki savaşın Suudi Arabistan ve BAE'nin gücünü emen bir kara delik olduğunu düşünüyorlar." şeklinde fikir beyan ediliyor.

Şüphesiz bu senaryo gerçekleşirse sadece Yemen için değil aynı zamanda Suudi Arabistan için de çok yıkıcı sonuçları olacak. Yemen çeşitli iç çatışmaların yuvası olacak ve Suud Krallığı sınırda Husilerle savaşmak zorunda kalıp gelen füze saldırılarını durdurmaya çalışacak.

Yemenli politikacı Ali el Bukati, Suudi Arabistan'ın 1 yıl içinde savaşı kazanamazsa bir daha kazanamayacağını söylüyor: "Husilerin füze gücü genişleyecek ve Suudi Arabistan'ın önemli şehirlerini tehdit eden gerçek bir silah halini alacak. Krallık o zaman müttefiki Yemen'i kaybetmeyi göze alarak Husilerle barış yapmayı isteyecektir."

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.